2012. december 20., csütörtök

Áfonyás kekszek




A finisben tartok a karácsonyi aprósütik elkészítésében. Már csak egy-két féle van, amit mindenképpen szeretnék az idén is a sütis tálra rakni. Az elkövetkezendő napokban most már inkább az "utolsó simítások"-ra koncentrálok. Hosszú évek óta ez az első olyan karácsonyom, hogy mindent időben meg tudtam tervezni, szervezni és kivitelezni. Persze könnyű nekem, mert most nem dolgozom, de az utóbbi 10 évben nem volt rá példa, hogy ne hulla fáradtan, állandó idő hiánnyal küszködve, szinte az utolsó pillanatokban hangolódjak rá az év legszebb ünnepére. Ma ezt az alkalomhoz illő, ropogós kekszet sütöttem, a fanyar ízvilágával azt hiszem a család kedvence lesz.

Elkészítési idő: 50 perc
Pihentetés: 60 perc

Áfonyás kekszek

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya

Elkészítése:

  1. Átszitáljuk a lisztet a porcukorral. 
  2. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, vajat, tojást és az áfonyát. 
  3. Az egészet összedolgozzuk.
  4. A tésztából 4 -5 cm átmérőjű hengert formálunk, alufóliába csomagoljuk és 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát 3 mm vastag szeletekre felvágjuk.
  6. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180°C-os előmelegített sütőben adagonként 15 percig sütjük.
  7. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.






6 megjegyzés:

  1. Nea csodásak a sütijeid, szívesen kóstolgatnám, látod annak is van előnye, de mekkora, hogy nem dolgozol, van időd mindenre otthon.
    Nagyon boldog karácsonyt és új évet Neked, szívemből kívánok minden jót és minden úgy alakuljon ahogy csak szeretnéd, ölellek :-)))))

    VálaszTörlés
  2. Remek kínálat! Szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Milyen finomságos kínálat, és csodás fotók. Én szokás szerint most is el vagyok maradva mindennel. Próbáltam én igyekezni, hogy ne legyen kapkodás a végén, de pont az elmúlt két héten úgy jött össze, hogy szinte egy napot sem voltunk itthon, amikor meg itthon voltunk, vendégek jelentkeztek be. Így jártam...

    VálaszTörlés
  4. Sajnos ha benne van az áfonya a tésztában, nem lehet 3 mm-esre vágni, pedig felvágtam apróra az áfonyát. Így formára egyáltalán nem hasonlít a tiédre....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna!

      Látod, nekem sikerült, csak egy jó éles kés kellett hozzá. Ne keseredj el, ha vastagabb is lett a korong, attól még biztosan finom. Nálunk az ilyen apróságok nem jelentenek problémát, hogy elfogyjon a süti.

      Törlés
  5. A recept nagyon jó. Felszeletelés után kicsit újraformáztam, megnyomkodtam, így szépen egyben maradt. Én vegyesen tettem bele vörös áfonyát és aszalt szilvát. Nagyon finom, eteti magát. Köszönet érte!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!