A cukkini a tökfélék családjába tartozó zöldség, a tök és az uborka tulajdonságait hordozza magában. A tök, mint annyi minden a gasztronómiában igencsak megosztó étel. Vagy nagyon lehet szeretni vagy nagyon nem. Aki nem szereti annak hiába is bizonygatnám, hogy mennyire finom ez a főzelék, mert lehet, hogy soha nem fogja megkóstolni, hiszen "tökből" van. Én szeretem a jó kapros tökfőzeléket is, ami főleg a nyári kánikulában hidegre behűtve nagyon jól tud esni, így ez a főzelék sem okozott csalódást nekem. Jól fog ez a recept még jönni, mikor a melegben nincs kedve az ember lányának a konyhában tölteni a fél napot és valami könnyű, gyors, kalóriaszegény, hűsítő, de mégis laktató étekre vágyik. Aki idegenkedik a töktől, szerintem az is kóstolja meg legalább egyszer, hátha megkedveli.
Elkészítési idő: 30 perc
Joghurtos kapros cukkinifőzelék ropogós virslivel
Hozzávalók:
- 50-60 dkg zsenge cukkini
- 5 dkg vaj
- 1 vöröshagyma
- 1 citrom
- 3 ek joghurt
- 2 ek tejföl
- 2 ek liszt
- 1 csokor kapor
- 1-2 tk cukor
- só
feltét:
- sült virsli vagy tükörtojás
Elkészítése:
- A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, héjastul lereszeljük a reszelő durvábbik fokán.
- Picit sózzuk, néhány percet állni hagyjuk, míg levet ereszt.
- Összevágjuk a kaprot.
- A finomra vágott vöröshagymát vajon megdinszteljük, hozzá adjuk a levétől kinyomkodott cukkinit, hozzádobunk 2-3 darabka citromhéjat, beletesszük a kapor felét, csipet sót és a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
- Fedő alatt puhára pároljuk.
- A lisztet pici vízzel csomó mentesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot és a tejfölt, a habarékot simára keverjük.
- A maradék kaprot hozzáadjuk a megfőtt cukkinihez, behabarjuk, kis ideig összeforraljuk, a végén néhány csepp citromlével pikánsra savanyítjuk, ha kell még sózzuk és cukrozzuk.
- Feltétnek tükörtojást vagy virslit sütünk, de adhatjuk fasírttal, pörkölttel is, úgy tartalmasabb.
Ma én is tökfőzeléket készítettem, sak tejjel, e kaprosan, csombortosan. Nagyon szeretem
VálaszTörlésOlyan jók a fotóid:)
Mindig a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. A jó ételnek szerintem egy titka van: bele kell tenni, ami belevaló és kész. Örülök, hogy te is erősíted a tök-szeretők táborát, aki nem rajong érte nem is tudja mit veszít vele. :))
TörlésHát,ez a látvány csodálatos! Ellopom, az ötletet és megpróbálom így beletukmálni gyerekembe a tökfőzeléket :)
VálaszTörlésMárti, a gyerekeknél még szerencsére bevethető egy kis csel a cél érdekében.
TörlésRemélem hatásosnak bizonyul.
Ó, az a virslikorona, hogy feldobja az egészet. Bár megjegyzem én imádom ezt a főzeléket! Nagyon guszta és szuper fotók, mint mindig!
VálaszTörlésKriszti, végül is tényleg a virsli koronázta meg ezt a főzeléket, nagyon passzolt hozzá ízben, bár én a legtöbb főzeléket általában üresen, feltét nélkül eszem.
Törlés