Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés: 120-180 perc
Eprest túrótorta sütés és tojás nélkül
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 12,5 dkg puha vaj
- 20-25 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
- 1,5 dl tej
- 3 tk porzselatin (nálam 4 volt a biztonság kedvéért)
tetejére:
- 40-50 dkg eper (vagy ízlés szerinti gyümölcs)
- 1 cs gyümölcskocsonyapor (piros vagy színtelen)
Elkészítése:
- A puha vajat, a tejfölt és a cukrokat kikeverjük.
- Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és az ízlés szerinti citromlevet.
- A túrót hozzákeverjük, ha nagyon darabos előtte krumplinyomón áttörjük.
- A zselatint kevés langyos vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk 1,5 dl forró (!) tejet.
- A zselatinos tejet még melegen a túróhoz keverjük.
- Egy kapcsos tortaformát (az enyém 18 cm-es volt) enyhén kivajazunk és beleöntjük a masszát.
- Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.
- Kétféleképpen díszíthetjük: megvárjuk míg megdermed a torta és közvetlen tálalás előtt ízlésesen ráhalmozzuk a megmosott, leszárított eperszemeket vagy mielőtt teljesen megdermedne rátesszük a gyümölcsöt, a gyümölcskocsonyaport a leírtaknak megfelelően elkészítjük, ráöntjük és hűtőbe visszatéve megvárjuk, míg megkocsonyásodik.
A gyümölcskocsonyás változat:
De gyönyörű - mind a kettő! ...és nagyon finom lehet! Valóban méltó az Anyák napjára...
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésMindkettő gyönyörű, nekem a sok eperrel megrakott tetszik jobban:) Eper és túró egyébként is csak jó lehet, tökéletes anyák napjára.
VálaszTörlésTrollanyu, nekem is az "eperdömpinges" a szívem csücske, de ízre egyforma.
TörlésÖrülök, hogy benéztél.
Nea milyen istenien néz ki mind a kétféle variáció, a képeid meg egyenesen kiállításra valók, csodaszépek:-)))))természetesen vittem a receptet miután kiámuldoztam magam:-)))))
VálaszTörlésAnikó, aranyos vagy! Biztosan ízleni fog nektek is.
TörlésGyönyörű az a sok harsogóan piros eperszem a tortán! Mindkét torta nagyon guszta! :)
VálaszTörlésGyönyörűek a tortáid:))
VálaszTörlésNekem is van egy hasonló receptem , de abba tojás sárgája is kell és nincs benne citrom.
Sokszor elkészítettem már különféle gyümölcsökkel és ma pedig eperrel amit a te képeid inspiráltak. Az egyiket itthonra a másikat a munkahelyemre készítettem a névnapom alkalmából.
Örülök hogy rád találtam nagyon szép a blogod és jövök máskor is.
ui: legközelebb ezt a variációt is kipróbálom:))
Mónika, nekem is van olyan receptem, amibe tojás kell, de ha jön a nyár jobb óvatosnak lenni a nyers tojásokkal, ezért is örültem meg, amikor rátaláltam erre a receptre.Utólag is nagyon boldog névnapot kívánok neked! Én régóta figyelem ám a sütéseidet, csodás dolgokat alkotsz. Örülök, hogy nálam is találtál ötletet, szeretettel várlak máskor is!
TörlésGyönyörű lett!
VálaszTörlés:))
TörlésPont ma kaptam belül is piros ,finom ,magyar epret :)Holnap ki is próbálom!Gyönyörű képeket készítettél !!
VálaszTörlésKiváncsian várom.
TörlésGyönyörűséges lett, méltó erre a szép ünnepre! :)
VálaszTörlésHankka, én is úgy gondoltam, bár nekem már nem él az édesanyám, de gondolatban velünk volt.
TörlésCsodaszépek, jönnék hozzád egy szeletre:)
VálaszTörlésKatikám, akár kettőre is! Kicsit közelebb laknál biz Isten vinnék át neked belőle.
TörlésCsodaszép!!!! Asszem lekéstem, ebből már nem papálok:)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy rádtaláltam. Imádom a sütiket, legfőképpen enni, de azért sütni is. Ezt ismeg fogom sütni.
VálaszTörlésÜdvözöllek az oldalamon. Sok sikert kívánok a sütik elkészítéséhez!
Törlés