2014. április 7., hétfő

Kunsági tokány










Szeretjük a jó szaftos, fűszeres és ízletes tokányokat, ami a magyar konyha méltán népszerű ételei közé tartozik. Ahány ház, annyi féle tokány. Tulajdonképpen mindenféle húsból, csirkéből, pulykából, sertésből, marhából, vadból is elkészíthető, de talán a legfinomabb, ha vegyes húsból készül. Nagyon kiadós, jól variálható ételféle, gombával, borsóval, tejföllel dúsítva jól lehet vele lakatni rendesen a családot. A tokányok legfontosabb fűszere a bors és levük pedig sűrű és tartalmas. Ma eszembe jutott ez a recept, amit én az egyik férfi kollégámtól kaptam réges-régen, aki valaha szakácsként dolgozott. Időnként sorba ültetett minket nőket az irodában, és csak diktálta a jobbnál jobb receptjeit, amelyek nagy részét manapság is rendszeresen készítem, mert idő takarékosak, praktikusak és finomak. Innen is köszönet neki! Ez egy nagyon egyszerű, zöldségek nélküli változat, a bors mellett a majoránna dominál benne, a szalonna pedig biztosítja a kissé füstös aromát. A tokányokat nyáron bográcsban is megfőzhetjük, úgy az igazi, jó kis hétvégi program és mellé egy pohárka bor még a jókedvet is garantálja.  

Elkészítési idő: 90 perc

Kunsági tokány


Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéscomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek morzsolt majoránna

Elkészítése:

  1. A felkockázott szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütjük, pörcöket kiszedjük, visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, kevergetve addig pirítjuk a hagymás zsíron, míg a hús teljesen kifehéredik.
  3. Hozzátesszük a fűszereket, negyedekbe vágott paradicsomot, félbevágott, kicsumázott paprikát és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. 
  4. Puhulásig főzzük, közben időnként pótoljuk a vizet. 
  5. Amikor a hús megpuhult elfőzzük róla a vizet, hagyjuk a szaftot besűrűsödni, hozzáöntjük a liszttel elkevert tejfölt, kiforraljuk.
  6. Főtt tésztával (penne, spagetti) vagy rizzsel kínáljuk.









11 megjegyzés:

  1. nagyon jó, én is szeretem ezeket az egyszerű, kiadós, nagyon finom kis ételeket, bármiből, májjal, hússal minddel jó:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, teljesen egyetértek veled. Magyar gyomorba kiadós étek való.

      Törlés
  2. Ezek a fotók! Menten elalélok. Olyan éhes vagyok amúgy is, erre ezeket látom... Nagyon-nagyon guszta étek! Arra már nem is gondolok, hogy milyen finom is lehet!

    VálaszTörlés
  3. Ma láttam a receptet, ki is próbáltam (nem szokott lenni itthon füstölt szalonna, most kivételesen volt, így isteni sugallatnak tekintettem :D). Nagyon finom, fogom még készíteni! Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsófi, örülök, hogy erre jártál és hogy elkészítetted. Bízom benne, hogy máskor is találsz még nálam kedvedre való receptet.

      Törlés
  4. Nálunk is kedvencek a tokányok és a szószos ételek, ez is nagyon jól néz ki, biztos, hogy ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  5. Nea, guszta az étel, jó a recept!

    VálaszTörlés
  6. Óóóó,mindenféle tokányt imádok!! ez is szuper! :)

    VálaszTörlés
  7. Pont ezt akartam én is írni, mint amit Rebarbara: hogy imádok mindenféle tokányt! :)) A fotóidat látva pedig... még reggel is megenném. :D

    VálaszTörlés
  8. Èn csirkemellből szoktam csinalni, szalonnával. Kb 150szer megcsinaltam már biztos. Nem innen ismerem a receptet, hanem Èdesanyám receptjèt módosítottam.Aki tèsztás, annak kötelező!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!