Gondolom, ma a legtöbb családban inkább a hagyományos karácsonyi ételek kerültek terítékre: halászlé, rántott hal vagy épp a mákos guba. Én sajnos nem vagyok nagy halfogyasztó, de az ünnep és persze a szokás miatt is nálunk is van hal. Estére lesz rántott ponty zelleres burgonyasalátával, de ebédre egy különlegesebb változatot próbáltam ki az idén. A halszeleteket fokhagymás, citromos tejben pácoltam, majd diós, mandulás zsemlemorzsába forgattam, ropogós pirosra sütöttem. Egyáltalán nem volt tolakodó és intenzív a csonthéjasok íze, egy kellemes ízvilágot kaptam. Aki szeretne valami újdonságot kipróbálni a megszokott ízek mellet, annak jó szívvel tudom ajánlani.
Hal diós, mandulás bundában
Hozzávalók:
- 1 kg alaszkai tőkehalfilé
- 2-3 tej
- 3-4 g fokhagyma
- 1 citrom
panírozáshoz:
- liszt
- tojásfehérje
- durvább szemcséjű zsemlemorzsa
- darált dió
- mandulapehely
sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
- A halszeleteket - ha mirelit - kiolvasztjuk.
- Leitatjuk róla a nedvességet.
- Megsózzuk és megcsepegtetjük kevés citromlével.
- Egy akkora sütőtálba tesszük, amiben kényelmesen elférnek a halak.
- Felöntjük annyi fokhagymás tejjel, amennyi teljesen ellepi.
- 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- A panírhoz fele-fele arányban összekeverjük a zsemlemorzsát a darált dióval és némi mandulapehellyel.
- A leszárított halszeleteket feldaraboljuk, először lisztbe, majd enyhén felvert tojásfehérjébe - ettől lesz igazán ropogós - végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
- Bő olajban aranybarnára sütjük.
- Köretnek habos burgonyapürét vagy zöldsalátát adhatunk.
- Citromot kínáljunk hozzá.
Inspiráció: innen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!