2018. május 14., hétfő

Bodzás eperkrémleves (főzés nélkül)
















Teljes pompájukban virágoznak a bodzabokrok. Ilyenkor van itt a bodzaszörp készítésének ideje, hisz csak néhány hét áll rendelkezésre, hogy begyűjtsük a befőzéshez való hófehér virágfürtöket. Én már  tavaly is szirupot készítettem szörp helyett, mert az télen is eláll, olyan jó volt 1-1 pohárkával a zimankós estéken is elkortyolgatni belőle. Ma akadt a kezembe az utolsó üveg és ebbe a hűsítő, finom, édes-krémes eperlevesbe is került belőle. Az eper és a bodza íze remekül illenek egymáshoz, jó döntésnek bizonyult. Az aprócska bodzavirágok csak a fotó kedvéért, díszítésnek kerültek a leves tetejére, amit később leszedtem róla és pirított mandulával megszórva ettük. Ízében, színében egy igazán frissítő nyári leves, amit még főzni sem kell és negyed óra alatt elkészül. Jól behűtve kínáljuk!                                                                                                                                                   

Bodzás eperkrémleves

  • 50 dkg érett eper                                               
  • 40 dkg krémes görög joghurt                                                                                    
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 citrom leve
  • 5-6 evőkanál bodza szirup vagy 1 dl bodzaszörp (vagy ízlés szerint)
  • 3-4 cs vaníliás cukor 
  • kevés citromlé

Elkészítése:

  1. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Turmixba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, tejszínt, citromlevet, cukrot, bodza szirupot, krémesre turmixoljuk.
  3. Ha túl sűrűnek találjuk a levest, tejszínnel, tejjel hígíthatjuk.
  4. Tetejére pirított mandulát, felvert tejszínt vagy 1 gombóc vanília fagylaltot tehetünk.
  5. Bodzavirággal, friss citromfű levélkékkel díszíthetjük.
  6. Jól behűtve kínáljuk.

TIPP: 

Natúr joghurt helyett epres joghurttal is készíthetjük.
Felnőttek kevés illatos likőrt is adhatnak hozzá.







1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a levesed, meg is éheztem, pedig még messze van az ebédidő :-) Gyönyörű fotókat készítettél róla, nagyon finom lehetett.
    Megnéztem a tavalyi bodzaszirupodat is, az is csuda jól néz ki. Én szörpöt szoktam készíteni, valamennyire hasonló módon mint Te, 2-3 napig áztatom a virágokat, aztán adom hozzá a cukrot és a borkősavat. De literenként csak fél kg cukrot. Szerencsére még sosem romlott el, de az is igaz, hogy én szalicilt használok hozzá :-)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!