2018. május 26., szombat

Marinált mozzarella golyók






















Bocconcini, így hívják az olaszok ezeket az apró sajtgolyókat. Szeretem a sajtokat, de a pácoltakat különösen. Nincs jobb nyáron, mint egy pohár borral kiülni egy hűs fa alá és friss pirítóssal elcsemegézni az ízletes, illatos, harapásnyi falatkákat. Az önmagában ízetlen sajt néhány óra elteltével kellemesen átveszi a friss fűszerek ízét, senki nem tud majd ellenállni neki. Ha maradna belőle rárakhatjuk salátára vagy üvegben lerétegezve készíthetünk belőle gasztroajándékot is. Szinte alig van munka vele, a fűszereket ízlésünk szerint variálhatjuk, friss paradicsom helyett aszaltat tehetünk bele, attól kicsit pikánsabb lesz, a citromhéj pedig felfrissíti az ízeket, de jót tesz neki a fokhagyma, a balzsamecet, egy ágacska rozmaring vagy a színes bors is. Ezerféle képen variálható, bízzunk a fantáziánkban. Friss ropogós vagy pirított bagettet kínáljunk hozzá. 
     

Marinált mozzarella golyók


Hozzávalók:

  • 3 cs. mozzarella golyó
  • provence-i fűszerkeverék 
  • chilipehely (opcionális)
  • néhány friss bazsalikomlevél
  • pár szem színes koktélparadicsom
  • 1 citrom
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • néhány tekerésnyi frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A mozzarellagolyókat leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük, mélyebb tálba tesszük.
  2. A bazsalikomleveleket apróra összevágjuk.
  3. A citrom héját citrushámozóval lekaparjuk vagy éles késsel lefejtjük és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
  4. Kis tálkába öntünk kb 1 dl olívaolajat, - nekem volt még itthon aszalt paradicsom olajából, azt is öntöttem hozzá - hozzáadjuk a sót, borsot, fűszerkeveréket, chilipelyhet, apróra vágott bazsalikomot, citromhéjat.
  5. Az olajos, fűszeres keveréket ráöntjük a sajtgolyókra, óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol bevonja őket, hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomot is.
  6. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 
  7. Pirítóssal kínáljuk.
  8. Friss bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.
  9. Hűtőben lefedve 4-5 napig eláll.  

TIPP:

Fokhagymagerezdeket, egész színes borsot, balzsamecetet, aszalt paradicsomot is tehetünk hozzá.

Friss bazsalikomlevelekkel kisebb üvegbe rétegezhetjük, a végén öntsük fel annyi olívaolajjal amennyi teljesen ellepi. Így a hűtőben néhány napig eláll. Felhasználás előtt fél órával vegyük ki, hogy kiengedjen az olaj. 






2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lehet nyári estéken elcsemegézni belőle :-) Nagyon guszta, gyönyörűek a képeid, mint indig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nagyon szeretjük a sajtokat, gyakran készül hasonló nálunk.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!