Ki ne szeretné a jó ropogósra sült hasábburgonyát? Rántott hús mellé a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan körete. Én is nagyon szeretem, de sajnos a bő olajban való sütés miatt nem túl egészséges. Mostanában igyekszem más, számomra eddig ismeretlenebb alapanyagok felé orientálódni, pedig egy időben én is azt gondoltam, hogy a krumpli-tészta-rizs köret szentháromságán túl számomra nincs más alternatíva, mivel általában maradi módon ragaszkodom a megszokott ízekhez. Az édesburgonyával való első találkozásom alulmúlta minden elképzelésemet. Első - és akkor még azt gondoltam, hogy utolsó - kóstolásra egyáltalán nem ízlett. Megsütve szottyadt, puha állaga volt, az íze engem inkább az édes sütőtökre, mint burgonyára emlékeztetett, valahogy nem illett a sós dolgokhoz. Aztán el is felejtettem egy időre ezt a zöldséget, de az egészségi problémáim miatt mégis vissza kellett térnem hozzá. Többszöri próbálkozás után láss csodát, megszerettem, sőt ma már legtöbbször ezt választom a másik helyett. Viszont a ropogós állag, ami egy sült krumplinak kijár hiányzott, ennek megoldására kerestem lehetőségeket a neten, amit meg is találtam a kukoricakeményítő "személyében", amitől kívül valóban ropogósabb lesz, belül pedig krémesen puha marad a batáta. Olyan ropogósra azért nem lehet megsütni, mint a hagyományos burgonyát. Az édesburgonya nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nem emeli meg hirtelen a vércukrot, bár magasabb a szénhidráttartalma, de alacsony a kalória,- és zsírtartalma, valamint a glikémiás indexe is, sütőben sütve pedig néhány csepp olaj elég az elkészítéséhez, így valóban egészséges ételnek mondható.
Fűszeres édesburgonya (sütőben sütve)
Hozzávalók:
2 személyre
- 2 közepes (kb 60 dkg) édesburgonya
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1 tk frissen őrölt bors
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk chilipehely vagy cayenne bors (opcionális)
- 1 tk fokhagymapor
- só
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb hasábokra szeleteljük.
- Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, rászórjuk a fűszereket, és a kukoricakeményítőt, jól összeforgatjuk, hogy mindegyik hasábot bevonják.
- A burgonyahasábokat úgy rendezzük el a tepsin, hogy ne legyenek egymáson és ne is érjenek össze, mert akkor nem sülni, csak párolódni fognak.
- A tepsit betoljuk a forró sütőbe, kb 20-25 perc alatt (sütőfüggő, vigyázzunk, ne égessük el!) megsütjük, félidőben óvatosan átforgatjuk.
- Sült húsokhoz köretként kínáljuk, de magában, különböző mártogatósokkal vagy salátával is fogyaszthatjuk.
Mi szeretjük már elég rég óta az édeskrumlit, Apukám szokott ültetni a kertében. De valahogy mégis ritkán kerül az asztalra :-) Finom lehet amit sütöttél, nagyon guszta!
VálaszTörlés