Gyümölcsös édességből sosem elég, ezért a nagy hőség ellenére is csak bekapcsoltam a sütőt. Ennek a sütinek kalácsszerű, foszlós tésztája van, amelybe meglepetésként finomságos vaníliás, citromos túrótöltelék lapul és a fahéjas, zamatos szilvával egybesülve fenséges illatokat áraszt magából már sütés közben is. Nagy erénye, hogy nem túl édes, de a gyümölcstől szaftos, lédús, a túrótól pedig másnapra is puha marad. Kicsit rendhagyó a formája, a töltelékkel megtöltött tésztarudakat csigaszerűen kell beletekerni egy tortaformába - innen a süti elnevezése is - majd a csigavonal mentén kirakosgatni az érett gyümölccsel. Így nem csak finom, de nagyon mutatós is. Egy csupor hideg tejjel igazán jól esett a forróságban.
Túrós-szilvás tekergő
Hozzávalók:
26 cm-es kapcsos tortaformához:
kovász:
- 160 ml tej
- 2 dkg friss élesztő
- csipet cukor
tészta:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 12 dkg puha vaj
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipet só
töltelék:
- 25 dkg túró
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2 ek liszt
- 1/2 citrom reszelt héja
szirup:
- 60 ml víz
- 60 gr cukor
egyéb:
- kb 10-12 db érett nagyobb szilva
- 2 púpos ek porcukor
- 1 tk fahéj
kenéshez:
- 1 tojás (én a töltelékben lévő tojásból hagytam ki egy egész keveset, hogy ne kelljen újabb tojást felütni)
- 1 tk tej
tetejére:
- mandulapehely
Elkészítése:
- A kapcsos tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük.
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
- A lisztbe belekeverjük a cukrokat és a sót, hozzáadjuk a kovászt, tojást és tojássárgáját, reszelt citromhéjat, puha vajat, sima tésztát gyúrunk belőle.
- Letakarva duplájára kelesztjük.
- Közben félbevágjuk és kimagozzuk a szilvákat, meghintjük fahéjas porcukorral, félretesszük.
- A túrós tölteléket is elkészítjük, hűtőbe tesszük.
- A megkelt tésztát lisztes felületen kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, hosszában 3 egyforma (10 cm-es) csíkra vágjuk.
- A túrós tölteléket habzsákba töltjük, minden tésztadarab közepére - egyformán elosztva - nyomunk egy-egy csíkot belőle.
- A túrós tésztacsíkot óvatosan feltekerjük úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle, végeit összenyomkodjuk.
- A rudakat a tortaforma szélétől kiindulva, befelé haladva beletekergetjük a formába.
- A hézagos részt kirakosgatjuk a felezett szilvával.
- Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- A tojást összekeverjük a tejjel, lekenjük vele a tésztát.
- Sütőbe tesszük, 30 percig sütjük (tűpróba!).
- Közben elkészítjük a szirupot: cukrot a vízzel feltesszük főni, szirup állagúra beforraljuk.
- A süteményt kivesszük a sütőből, még melegen megkenjük vele a tetejét, hogy szép fényes legyen, megszórjuk mandulapehellyel, 5 percre visszatolva a sütőbe, készre sütjük.
- Porcukorral meghintve kínálhatjuk.
Nagyon sok finomság van benne, úgyhogy csakis fincsi lehet :-) Nagyon ötletes, szép formájú kalács! Szívesen elfogadnék most egy szeletet :-)
VálaszTörlésJaj, de szívesen is küldenék.
VálaszTörlés