2018. augusztus 20., hétfő

Túrós-szilvás tekergő
















Gyümölcsös édességből sosem elég, ezért a nagy hőség ellenére is csak bekapcsoltam a sütőt. Ennek a sütinek kalácsszerű, foszlós tésztája van, amelybe meglepetésként finomságos vaníliás, citromos túrótöltelék lapul és a fahéjas, zamatos szilvával egybesülve fenséges illatokat áraszt magából már sütés közben is. Nagy erénye, hogy nem túl édes, de a gyümölcstől szaftos, lédús, a túrótól pedig másnapra is puha marad. Kicsit rendhagyó a formája, a töltelékkel megtöltött tésztarudakat csigaszerűen kell beletekerni egy tortaformába - innen a süti elnevezése is - majd a csigavonal mentén kirakosgatni az érett gyümölccsel. Így nem csak finom, de nagyon mutatós is. Egy csupor hideg tejjel igazán jól esett a forróságban.   


Túrós-szilvás tekergő

Hozzávalók:
26 cm-es kapcsos tortaformához:

kovász:

  • 160 ml tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet cukor

tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja

szirup:

  • 60 ml víz
  • 60 gr cukor

egyéb:

  • kb 10-12 db érett nagyobb szilva
  • 2 púpos ek porcukor
  • 1 tk fahéj

kenéshez:

  • 1 tojás (én a töltelékben lévő tojásból hagytam ki egy egész keveset, hogy ne kelljen újabb tojást felütni)
  • 1 tk tej

tetejére:

  • mandulapehely




Elkészítése:


  1. A kapcsos tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
  3. A lisztbe belekeverjük a cukrokat és a sót, hozzáadjuk a kovászt, tojást és tojássárgáját, reszelt citromhéjat, puha vajat, sima tésztát gyúrunk belőle.
  4. Letakarva duplájára kelesztjük.
  5. Közben félbevágjuk és kimagozzuk a szilvákat, meghintjük fahéjas porcukorral, félretesszük.
  6. A túrós tölteléket is elkészítjük, hűtőbe tesszük.
  7. A megkelt tésztát lisztes felületen kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, hosszában 3 egyforma (10 cm-es) csíkra vágjuk.
  8. A túrós tölteléket habzsákba töltjük, minden tésztadarab közepére - egyformán elosztva - nyomunk egy-egy csíkot belőle.
  9. A túrós tésztacsíkot óvatosan feltekerjük úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle, végeit összenyomkodjuk.
  10. A rudakat a tortaforma szélétől kiindulva, befelé haladva beletekergetjük a formába.
  11. A hézagos részt kirakosgatjuk a felezett szilvával.
  12. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
  13. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  14. A tojást összekeverjük a tejjel, lekenjük vele a tésztát.
  15. Sütőbe tesszük, 30 percig sütjük (tűpróba!).
  16. Közben elkészítjük a szirupot: cukrot a vízzel feltesszük főni, szirup állagúra beforraljuk.
  17. A süteményt kivesszük a sütőből, még melegen megkenjük vele a tetejét, hogy szép fényes legyen, megszórjuk mandulapehellyel, 5 percre visszatolva a sütőbe, készre sütjük.
  18. Porcukorral meghintve kínálhatjuk.







2 megjegyzés:

  1. Nagyon sok finomság van benne, úgyhogy csakis fincsi lehet :-) Nagyon ötletes, szép formájú kalács! Szívesen elfogadnék most egy szeletet :-)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de szívesen is küldenék.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!