Húsvéti maradékmentés okán készült el ez a sonkakrém. Bármennyire is finom az ünnepi sonka, azért több nap után már mást is kíván az ember. A maradékból szoktam készíteni levest vagy tésztaételt, esetleg főzelékre feltétként megsütöm, de az utóbbi évek tapasztalata, hogy kenyérre kenhető kenceként jobban elfogy nálunk. A recept Aledától való, nem szokványos ízvilággal bír. Nagyon finom a pirított dióval, az alkohol kihagyható belőle, ha gyerekek is fogyasztják. Sok friss zöldséggel, ropogós pirítóssal reggelire, uzsonnára kiváló.
Konyakos-diós sonkakrém
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt, főtt sonka
- 10 dkg puha vaj
- 1-2 ek sajtkrém vagy zsíros tejföl
- 1 kis (lila) hagyma
- 1 tk mustár
- 6 egész dióbél
- 1 ek jó minőségű konyak
- só
- fehér bors
Elkészítése:
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük.
- A sonkát késes aprítóban krémesre dolgozzuk vagy ledaráljuk.
- Kikeverjük a vajjal és sajtkrémmel.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, finomra vágott hagymát, apróra vágott diót, konyakot.
- Jól összekeverjük.
- Hűtőbe tesszük néhány órára.
- Friss primőrökkel, pirítóssal kínáljuk.
Nagyon finom, pikáns íze lehetett, a tálalás is pazar! Nekünk is van még egy kis darabka sonka, egy-egy nap kihagyással esszük, én szeretem sokáig enni a tojás és torma párossal 😊.
VálaszTörlés