2021. október 23., szombat

Sült karfiol krémleves

 














Egy tányér forró és tápláló leves mindig jól tud esni, különösen hideg őszi-téli napokon. Nagyon kedvelem a krémleveseket, így gyakran megesik, hogy főétkezés részeként vagy vacsorára ez kerül az asztalra. Eddig a zellerkrémleves volt az abszolút kedvenc, de most bővült a paletta. Tudom, hogy nem mindenki kedveli a karfiol ízét, jellegzetesen fanyar illatát, de megsütve mindez elvész majd a selymesen krémes levesben. A jellegtelen karfiolból megsütve előbújnak a valódi ízek, ahogy a zöldség picit karamellizálódik. És akkor az "extrák"-ról még nem is beszéltem, amelyekkel még tovább fokozható az ízhatás. Jól illik hozzá a kolbászchips, sült bacon, pirított magok és csonthéjasok, aromás sajtok, de egy egyszerű kruton is kiteljesíti az ízét. Aki eddig nem szerette a karfiollevest, ez a változat talán annak is ízlene.          


Sült karfiol krémleves

 

Hozzávalók:


  • 1 kg karfiol
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1-1,5 liter zöldségalaplé vagy víz
  • 1,5 dl (hab)tejszín
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • chilipehely (elhagyható, aki nem szereti a csípőset)


Elkészítése:


  1. A megtisztított, megmosott karfiolt kisebb rózsákra szedjük.
  2. Sütőpapíros tepsire rakjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, jól átforgatjuk.
  3. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 25 percig sütjük.
  4. Néhány szem sült karfiolt félreteszünk a díszítéshez.
  5. A vöröshagymát egy lábasban kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, 
  6. beletesszük a karfiolt, felöntjük az alaplével, puhára főzzük.
  7. Botmixerrel pürésítjük.
  8. Hozzáadjuk a tejszín, kiforraljuk.
  9. Tálaláskor a félretett sült karfiollal kínáljuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és meghintjük chilipehellyel. 





2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a levesed! Jól is jön a mostani egyre hidegebb napokon egy melengető leves. A karfiollevest nagyon szeretjük, de karfiol minden formájában jöhet, lefagyasztani is szoktam belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a rántott karfiol nagy kedvenc még, de savanyúságnak is szoktam elrakni.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!