Évek óta hagyomány nálam húsvétkor a tojáslikőr. Idén is készült egy kisebb adaggal, leginkább desszertekbe, sütikbe szerettem volna elhasználni, de nagy része időközben "elpárolgott" , éppen csak annyi maradt, amit ma bele tudtam még tenni ebbe a desszertbe. Már sok panna cotta változatot kipróbáltam, de ez is nagyon ízlett a friss, zamatos eperrel. Jó remegős volt, ahogy a nagy könyvben meg van írva és finoman illatozott a vaníliától. A házi tojáslikőr elkészítése egyáltalán nem bonyolult, jelenleg is a blog egyik legnézettebb receptje. Üde, könnyed, villantós desszert a nehezebb ünnepi lakomák után.
Tojáslikőrös panna cotta
6-8 adag
- 6 dl habtejszín
- 4 dkg cukor
- 1 tk vanília őrlemény vagy 1 rúd vanília
- 1,5 dl tojáslikőr
- csipet só
- 8 lapzselatin
Elkészítése:
- A lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
- A tejszínt a cukorral, sóval, vaníliaőrleménnyel vagy a vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal lassú tűzön felfőzzük.
- Hozzáadjuk a kifacsart zselatint, elkeverjük a meleg tejszínben, hozzáöntjük a tojáslikőrt.
- Hideg vízzel kiöblített formákba, poharakba töltjük. (vaníliarudat előtte kivesszük.)
- Legalább 3-4 órára, még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Tálalásnál a panna cottát leválasztjuk a forma széléről, esetleg kis ideig meleg vízbe mártjuk, tányérra borítjuk.
- Friss gyümöccsel vagy gyümölcsöntettel kínáljuk.
Nagyon finom lehetett a friss eperrel! Én még nem sütöttem tojáslikőrrel, de előbb-utóbb ki fogok valamit próbálni vele, most kedvet kaptam tőled.
VálaszTörlésA tojáslikőr nagyon jó desszertekbe, pohárkrémekbe, próbáld ki bátran, szerintem ízleni fog.
Törlés