2022. április 30., szombat

Sült karfiol tahinis joghurttal

 














Az ünnepi, nehezebb ételek után leginkább csak zöldségekes fogásokra vágytam. Eltelített a füstölt sonka és a sok édes sütemény. Az egyik kedvenc zöldségem a karfiol, ami rakott és rántott formájában gyakori fogás nálam, de karfiolrizs köretként is nagyon megszerettem. Gasztrobloggerként sokat nézelődöm receptek, ötletek után a neten, meglepően sok ínyenc fogást lehet készíteni ebből a jellegtelennek tűnő zöldségből. Főleg, ha sütőben megsütjük, akkor szabadulnak fel belőle a legfinomabb aromák. Hő hatására kicsit megkaramellizálódik, puha, de mégis kicsit roppanós marad, a fűszerek variálásával pedig változatos ízvilágot adhatunk neki. Ízletes, teljes értékű fogás azok számára is, akik húsmentesen táplálkoznak. Donal Skehan ír szakács receptje.  

         

Sült karfiol tahinis joghurttal

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb karfiol
  • 1 doboz konzerv csicseriborsó
  • őrölt római kömény
  • őrölt bors 
  • füstölt paprika
  • méz
  • olívaolaj

tahinis joghurt:

  • 1 nagy doboz görög joghurt
  • 3 ek tahini
  • kevés citromlé
  • őrölt bors

Tetejére:

  • friss koriander vagy mentalevél (nálam petrezselyem)
  • pirított tökmag
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

  1. A karfiolt megpucoljuk, megmossuk.
  2. Vastagabb szeletekre "steak"-re vágjuk.
  3. Sütőpapíros tepsibe tesszük, a lehulló kisebb darabokat is mellérakjuk.
  4. A leszűrt csicseriborsót is a tepsibe öntjük, meglocsoljuk olívaolajjal, mézzel, megszórjuk a fűszerekkel.
  5. Óvatosan összeforgatjuk.
  6. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 40 percig sütjük.
  7. Tálalásnál a tahinis joghurtot egy lapos tányér alján elterítjük, rátesszük a karfiolt és a csicseriborsót.
  8. Meghintjük pirított tökmaggal, friss koriander,- vagy mentalevéllel.
  9. Tetejét még meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal.   



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finom lehetett! Jól eshetett a húsvéti sonka és egyéb nehezebb ételek után 😋.
    Nagyon különleges, mégis egyszerű étek!
    A karfiolt mi is szeretjük, általában leves, rántva, rakottan, vagy zöldség köretben készül nálunk.
    Egyszer ezt az alábbit csináltam belőle, nagyon ízlett:
    http://katalin-konyha.blogspot.com/2016/04/karfiolkenyer-csirkemellel-es.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a receptedet, nagyon guszta, biztos, hogy valamikor kipróbálom. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!