Bizonyára mindenki gyerekkori kedvence volt ez a retro gyümölcstorta vajas piskótával, vaníliapudinggal és sok-sok eperrel az áttetsző zselatin alatt. Hétvégéken, születésnapokon vagy családi összejöveteleken ez volt a sláger. Bár házilag főzött vaníliakrémmel sokkal finomabb, de mi szeretjük vaníliapudinggal is, amit én a tej mellett még egy kis tejszínnel szoktam felfőzni, hogy teltebb ízű legyen. A gyümölcstortának pedig a rengeteg gyümölcs a lényege. Klasszikusan eperrel szokták díszíteni, de én szeretem, ha többféle gyümölcs van rajta, nem csak látványosabb, de szerintem finomabb is. Jól variálható torta, akár a puding vagy a gyümölcsök tekintetében. Remek választás, ha egy könnyed desszertet szeretnénk kínálni ebéd után.
Klasszikus gyümölcstorta
Hozzávalók:
26 cm-es gyümölcstorta formához
tészta:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 1 cs főzős vanília puding
- 2-4 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 1 dl habtejszín
tetejére:
- friss gyümölcsök (eper, barack, kivi, málna, áfonya)
- 1 cs tortazselé (elkészítve a tasak leírása szerint, lehet piros vagy színtelen is)
Elkészítése:
- Először elkészítjük a vajas piskótát: tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, amikor félkemény hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük.
- Egyenként hozzáforgatjuk a tojássárgákat, adagonként belekeverjük az átszitált lisztet, felolvasztott, lehűtött vajat.
- A masszát vajazott, lisztezett formába öntjük, előmelegített 170°C-os sütőben kb 15-20 percig sütjük. (Tűpróba! A sütő ajtaját tilos nyitogatni!)
- Ha a piskóta megsült kitámasztjuk a sütő ajtaját és 5-10 percet benne hagyjuk a tésztát, hogy ne essen össze.
- Sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- A töltelékhez elkészítjük a pudingot a tasak leírása szerint, de 5 dl helyett csak 3 dl tejjel + 1 dl habtejszínnel.
- Letakarjuk fóliával, hogy ne bőrösödjön, ha langyosra hűlt a piskóta mélyedésébe öntjük, elegyengetjük.
- Hűtőbe tesszük, míg a puding teljesen meg nem dermed.
- Tetejét megdíszítjük a gyümölcsökkel, bevonjuk tortazselével.
- Ismét hűtőbe tesszük, hogy a zseltin is megdermedjen.
Nagyon szép lett a tortád a sokféle gyümölccsel, mutatós, és el tudom képzelni, hogy milyen finom volt! Mi is szeretjük, Anyukám is sokat sütötte hétvégékre, általában olyan gyümölcsökkel, amik a kertben teremtek.
VálaszTörlésNálunk is általában a hétvégén volt desszertnek, nagyon vártuk és szinte mindig azonnal el is fogyott. A kis "hazai" gyümölcsnél nincs is jobb, arról biztosan lehetett tudni, hogy mindig friss.
Törlés