2024. május 28., kedd

Klasszikus gyümölcstorta

 








Bizonyára mindenki gyerekkori kedvence volt ez a retro gyümölcstorta vajas piskótával, vaníliapudinggal és sok-sok eperrel az áttetsző zselatin alatt. Hétvégéken, születésnapokon vagy családi összejöveteleken ez volt a sláger. Bár házilag főzött vaníliakrémmel sokkal finomabb, de mi szeretjük vaníliapudinggal is, amit én a tej mellett még egy kis tejszínnel szoktam felfőzni, hogy teltebb ízű legyen. A gyümölcstortának pedig a rengeteg gyümölcs a lényege. Klasszikusan eperrel szokták díszíteni, de én szeretem, ha többféle gyümölcs van rajta, nem csak látványosabb, de szerintem finomabb is. Jól variálható torta, akár a puding vagy a gyümölcsök tekintetében. Remek választás, ha egy könnyed desszertet szeretnénk kínálni ebéd után.        

Klasszikus gyümölcstorta

Hozzávalók:

26 cm-es gyümölcstorta formához

tészta:

  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 7 dkg vaj 
töltelék:

  • 1 cs főzős vanília puding
  • 2-4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 dl habtejszín

tetejére:

  • friss gyümölcsök (eper, barack, kivi, málna, áfonya)
  • 1 cs tortazselé (elkészítve a tasak leírása szerint, lehet piros vagy színtelen is)


Elkészítése:


  1. Először elkészítjük a vajas piskótát: tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, amikor félkemény hozzáadjuk a cukrot, kemény habbá verjük.
  2. Egyenként hozzáforgatjuk a tojássárgákat, adagonként belekeverjük az átszitált lisztet, felolvasztott, lehűtött vajat. 
  3. A masszát vajazott, lisztezett formába öntjük, előmelegített 170°C-os sütőben kb 15-20 percig sütjük. (Tűpróba! A sütő ajtaját tilos nyitogatni!)
  4. Ha a piskóta megsült kitámasztjuk a sütő ajtaját és 5-10 percet benne hagyjuk a tésztát, hogy ne essen össze.
  5. Sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A töltelékhez elkészítjük a pudingot a tasak leírása szerint, de 5 dl helyett csak 3 dl tejjel + 1 dl habtejszínnel.
  7. Letakarjuk fóliával, hogy ne bőrösödjön, ha langyosra hűlt a piskóta mélyedésébe öntjük, elegyengetjük.
  8. Hűtőbe tesszük, míg a puding teljesen meg nem dermed.
  9. Tetejét megdíszítjük a gyümölcsökkel, bevonjuk tortazselével.
  10. Ismét hűtőbe tesszük, hogy a zseltin is megdermedjen. 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a tortád a sokféle gyümölccsel, mutatós, és el tudom képzelni, hogy milyen finom volt! Mi is szeretjük, Anyukám is sokat sütötte hétvégékre, általában olyan gyümölcsökkel, amik a kertben teremtek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is általában a hétvégén volt desszertnek, nagyon vártuk és szinte mindig azonnal el is fogyott. A kis "hazai" gyümölcsnél nincs is jobb, arról biztosan lehetett tudni, hogy mindig friss.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!