2024. május 13., hétfő

Epres mascarponés joghurttorta

 












Mikor valami igazán könnyed és üdítő desszertre vágyom legelőször mindig a joghurttorta jut eszembe. Nem csak azért, mert szezonális gyümölcsökkel nagyon jól variálható, hanem azért is, mert minimális kalóriatartalma van, valamint a joghurt kedvezően hat az egészségünkre. Sütés nélküli torta, csak a piskótát kellett megsütni, de ez akár el is maradhat, vagy helyettesíthető kekszes alappal, babapiskótával. Nekem a tavaszi-nyári szezon első számú sztárja az eper, a belőle készült édességek mindig mesés látványt nyújtanak. Egyszerű, ellenállhatatlan, finom epres csábítás, hűsító simogatás a meleg napokra.    


Epres mascarponés joghurttorta

20 cm-es tortaformához

piskóta:

  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 1 ek étolaj
  • csipet só

krém:

  • 50 dkg joghurt (nálam görög)
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • kevéske frissen facsart citromlé
  • 20 g porzselatin
  • 25 dkg eper

díszítéshez:

  • néhány szem eper és áfonya


Elkészítése:


  1. Először elkészíjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. 
  2. Egyesével  hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd az olajat és az átszitált lisztet több részletben adagolva óvatosan beleforgatjuk a masszába.
  3. A tortaforma aljába szilikonos sütőpapírt rakunk, beleöntjük a masszát, elegyengetjük, előmelegített 170°C-os sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. (Sütés alatt tilos a sütőt nyitogatni! Tűpróba!)
  4. A sütőajtót fakanál nyelével kitámasztjuk, kicsit hagyjuk hűlni a piskótát, majd sütőrácsra téve teljesen kihűtjük.
  5. A piskótát visszatesszük az elmosott tortaformába.
  6. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, botmixerrel pürésítjük.
  7. A krémhez egy keverőtálba tesszük a joghurtot, mascarponét, cukrokat, citromlevet, eperpürét, homogénre összekeverjük.
  8. A porzselatint kevés vízben megduzzasztjuk, kicsi forró vízben feloldjuk, hozzádolgozzuk a krémhez.
  9. A krémet ráöntjük a piskótára, simára elegyengetjük, dermedésig hűtőbe tesszük.
  10. Közvetlen tálalás előtt díszítjük fel a gyümölcsökkel.    

 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, guszta tortát sütöttél, és hogy milyen finom volt, azt el tudom képzelni. A joghurtos tortákat mi is nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, csak úgy etette magát, csak vágtuk egyik szeletet a másik után, szempillantás alatt el is fogyott.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!