Ebben a hideg időben sokszor nem is kívánok mást, mint egy melengető forró levest. Így volt ez ma is, így sort kerítettem ennek a levesnek az elkészítésére. Tápláló fogás, gazdag, húsos, zöldséges leves, nekem nem is volt szükségem második fogásra, igaz harmadik hónapja influenzás vagyok. Mivel nagyon hajaz a gulyáslevesre, én csipetkét is főzök bele ill.a gombát lepirítva adom hozzá, teltebb íze lesz tőle a levesnek. Tejfölös habarással is be lehet még sűríteni, de én ezt elhagytam, szerintem így is elég sűrű és tartalmas volt. Kóstoljátok meg és megtudjátok, hogy a favágóknak mitől van energiájuk egész nap vágni a fát.
Favágó leves gazdagon
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 15 dkg húsos szalonna (bacon/kolozsvári, de jó a sima füstölt szalonna is)
- 1 közepes vöröshagyma
- 4-5 g fokhagyma
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 közepes sárgarépa
- 1 nagyobb fehérrépa
- 2 közepes burgonya
- 25-30 dkg gomba
- só
- bors
- őrölt kömény
- pirospaprika
Csipetke:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
Elkészítése:
- A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, száraz serpenyőben lepirítjuk. (ne sózzuk, mert akkor levet enged)
- A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk.
- Rádobjuk a feldarabolt sertéshúst, kevergetve fehéredésig sütjük, kicsit meg is pirítjuk.
- Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, sűrített paradicsomot, tovább pirítjuk.
- Beleszórjuk a fűszereket, felengedjük 1-2 dl vízzel, a húst saját levében - időnkét pótolva a folyadékot - félpuhára főzzük.
- Felöntjük kb 2 liter vízzel vagy alaplével, ha felforrt hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, néhány perc múlva pedig a lepirított gombát és a csipetkét, amihez a lisztet, sót, tojást kemény tésztává gyúrjuk, majd elcsipkedjük.
- Néhány perc alatt készre főzzük, megvárjuk míg megpuhulnak a csipetkék.
- Tálalásnál kanálka tejföllel kínáljuk, petrezselyemmel is meghinthetjük.
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!