Nemrég Katalin blogján láttam meg az almavirágokat és már akkor sejtettem, hogy hamarosan sort kerítek az elkészítésére. Alapját az alma és a leveles tészta képezi. Ma el is érkezett az alkalom, de én egy kicsit tovább gondoltam a receptet, nálam még mandula és csokicsepp is került rá, ill.vaníliasodót készítettem hozzá, ebbe mártogattuk a sütiket. Én sűrűbben tekertem rá a tésztát a gyümölcsre, így nekem több leveles tésztára volt szükség. Kicsit pepecselős, de minimális munkával készül. Hirtelen ötlettől vezérelve a kedvenc fahéjas álom kávé fűszeremmel is meghintettem, amit reggelente a habos kávémra szoktam szórni. A tésztabunda alatt az alma krémesre sül és finom fahéj illat lengi be a lakást. A 2 alma kevésnek tűnhet egy négytagú család számára, de különösen a sodóval igen laktató.
Almavirág
Hozzávalók:
- 2 alma
- 2 cs (2x270 gr) készre nyújtott leveles tészta
- 3 ek cukor
- őrölt fahéj
kenéshez:
- 1 felvert tojás
tetejére:
- mandulapehely
- csokicsepp
- Kotányi Cinnamon Dream kávé fűszer - elhagyható
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 2 ek cukor
- 1/2 tk keményítő
- 1 tk vaníliapaszta vagy vaníliaőrlemény
- A cukrot összekeverjük ízlés szerinti a fahéjjal.
- A kész leveles tésztát kicsomagoljuk, kitekerjük, kb 1,5 cm széles csíkokra vágjuk a rövidebb oldalán.
- Az almákat meghámozzuk, kb 1 cm-es korongokat vágunk belőle. (1 almából 4 szép korongot tudunk vágni)
- A csutkáját kisebb méretű (nálam 4 cm) pogácsaszaggatóval kivágjuk.
- Az almakarikákat meghempergetjük a fahéjas cukorban, majd körbetekerjük a leveles tésztával úgy, hogy azt áthúzzuk a lyukon. A tésztacsík kicsit fedje az előző hajtást, vigyázzunk, hogy ne nyúljon meg nagyon és az almát teljesen befedje..
- A tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük, rárakjuk az almakarikákat.
- Lekenjük a felvert tojással.
- Tetejét is megszórjuk a maradék fahéjas cukorral és a Cinnamon Dream kávé fűszerrel, fele-fele arányban megszórjuk mandulapehellyel vagy csokicseppel.
- A tésztát megspricceljük kevés hideg vízzel, gőzös sütőben kell sülnie, hogy szépen leveles legyen a tészta.
- Előmelegített 200° C-os sütőben kb 15-20 perc alatt (sütőfüggő!) pirosasbarnásra sütjük.
- Az almavirágokat még langyosan fogyasztjuk a vaníliasodóval.
- Vaníliasodó elkészítéséhez egy lábasba összeöntjük a tejet, tejszínt, vaníliapasztát, elkezdjük melegíteni. Közben kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel. Hőkiegyenlítjük, majd a tejes keverékhez öntjük, alacsony lángon sűrűre főzzük.
TIPP:
Az almákat ne vágjuk túl szélesre, mert nem tud jól átsülni, mire kész a leveles tészta.
Az almák közepét jócskán vágjuk ki, különben nem fog rajta átférni a tésztacsík.
Rövidebb tésztacsíkokkal könnyebb dolgozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!