Valami gyorsan elkészülő tésztás vacsorára gondoltam ma estére. Az itthon fellelhető maradékokból először a bolognai jó választásnak tűnt, de aztán eszembe jutott, hogy az Anyukám gyakran készítette gyerekkoromban ezt a rakott változatot nekünk. Gyorsan előkerestem a receptjét, szerencsére minden hozzávaló volt a hűtőben így a tervemet megváltoztattam és ez készült. Nem tartott tovább, mint bármilyen szószos tésztát elkészíteni, viszont merem állítani, hogy a hús-zöldség párosítás a tejfölben sült tésztával, ropogós sajtkéreggel a tetején mennyei volt.
Elkészítési idő: 60 perc
Húsos rakott tészta
Hozzávalók:
- 25 dkg darált sertéscomb
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- pirospaprika
- őrölt kömény
- 25 dkg spagetti vagy makaróni
- 4 nagy paradicsom
- 1 hegyes, enyhén csípős zöldpaprika (aki nem szereti a csípőset, az tegyen bele sárga paprikát)
- 1 nagy pohár tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- olaj
Elkészítése:
- Kevés olajon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, tűzről levéve meghintjük a pirospaprikával. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és őrölt köménnyel ízesítjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára lesütjük.
- Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát.
- Egy tűzálló tál alját kikenünk a pörkölt szaftjával, erre egy sor főtt tésztát teszünk, rásimítjuk a darált pörkölt felét, kirakjuk a nyers, karikára vágott paradicsom és zöldpaprika karikákkal.
- Kissé megsózzuk, bőven meglocsoljuk tejföllel és meghintjük reszelt sajttal.
- A tészta másik felével és a pörkölttel folytatjuk a rétegezést.
- Újra paradicsom és zöldpaprika karikák, sózás, tejföl és reszelt sajt.
- A tetejére tészta kerüljön, amit bevonunk a tejföllel és a maradék sajtot ráreszeljük.
- Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt ropogósra pirul.
Nagyon guszta egy szelet
VálaszTörlésNagyon guszta, elnyerte nagyon a tetszésemet így rövidesen kipróbálásra kerül!/röviden:biztos finom/
VálaszTörlésGyönyörű tálalás,nagyon guszta étel!
VálaszTörlésGyakran kerül nálunk is asztalra. De eddig még paradicsomot és paprikát nem tettem bele. Ki fogom így is próbálni. :-)
VálaszTörlés