2014. augusztus 30., szombat

Meleg mézes szilva görög joghurttal










Délutáni nassolásra készítettem ezt a pohárkrémet. Ezen az oldalon találtam hozzá az inspirációt. Ez inkább csak egy ötlet, mint recept, de ha hirtelen ránk tör a "valamiédesetdeazonnal"- érzés, akkor különösebb rákészülés nélkül, néhány perc alatt varázsolhatunk magunknak egy mennyei, kanalazható desszertet. Különlegessége, hogy a sült mézes gyümölcs még melegen van rétegezve a hűsítő, selymes görög joghurttal. Eredetileg a fahéj nem szerepelt az összetevők között, de szerintem a szilva - meg az én ízlésem - megkívánja ezt az illatos fűszert, tettem bele még kevés rumot is, ha már az örömteli pillanatoknak hódolunk. Gyors, látványos és finom, a kemény és puha gyümölcs is egyaránt remekül hasznosítható ebben a villámgyors desszertben. Más gyümölcsökkel is kipróbálhatjuk, bármilyen kekszmorzsával, babapiskótával rétegezve vagy csokireszelékkel a tetején turbózhatunk még rajta.
 
Elkészítési idő: 30 perc


Meleg mézes szilva görög joghurttal

Hozzávalók:
2 főre


  • 6-8 szilva
  • 2 ek méz
  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2-3 ek rum 
  • 1 ek vaj
  • 30 dkg görög joghurt
  • 3 dkg pisztácia

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.
  2. Egy tálban összekeverjük a mézet, barna cukrot, fahéjat, rumot és vanília kivonatot.
  3. Hozzáadjuk a negyedekbe vágott szilvát, összekeverjük.
  4. A mézes szilvát egy tűzálló edénybe öntjük, vajdarabkákat morzsolunk a tetejére és kb 10-20 percre a sütőbe tesszük, puhára sütjük. (A szilva érettségi fokától függ a sütési idő.)
  5. A szilvát a sütés során keletkezett mártással együtt poharakba rétegezzük a joghurttal.
  6. Tálalás előtt száraz serpenyőben megpirított pisztáciát szórunk a  tetejére. 






2 megjegyzés:

  1. Ó, ez csodás! Nagyon megfelelne most az én ízlésemnek is !:-)

    VálaszTörlés
  2. Uram, Atyám, de jól néz ki! Kehely-függő vagyok. Kellet nekem meglátni...

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket