2014. október 3., péntek

Észt kringel (fahéjas koszorú)













Tegnap olyan szomorkás, esős-csepergélős idő volt. Ilyenkor nekem muszáj sütni valami ínycsiklandozót, ami feledteti a hideget és a szürkeséget. A kelt tészták mindig is a nagy kedvenceim voltak, - szerintem már maradnak is - így egy óra múlva a sütőben volt ez a fahéjtól illatozó, látványos kalácsféle. A kringelt már több száz éve sütik Észtországban különleges alkalmakra. Nem csak édes, hanem sós változatban is. Csodaszép kinézete miatt bonyolultnak tűnhet, mégis nagyon egyszerű az elkészítése. A leheletnyi fahéj, a foszlós belső és a ropogós külső teszi  ünnepivé. A tölteléket lecserélhetjük kakaóporra, nutellára, lekvárra is, a tészta feltekerése előtt szórhatunk rá finomra őrölt vagy durvára vágott diót, mandulát, mogyorót, ettől még teljesebb lesz az íze. Tetejére mandulapelyhet, porcukrot szórva még látványosabbá tehetjük. Langymelegen egy csupor meleg vagy hideg mézes tejjel higgyétek el, hogy maga a mennyország!  


Elkészítési idő: 130 perc


Észt kringel

Hozzávalók:

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1/2 tk só
  • 120 ml langyos tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája

töltelék:

  • 5 dkg puha vaj
  • 4-5 ek cukor
  • 3 tk fahéj

Recept forrása: itt



Elkészítése:


  1. Egy kisebb tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál segítségével addig kevergetjük, míg folyékony masszává nem válik.
  2. Hozzáadjuk a meglangyosított tejet, tojássárgáját és az olvasztott vajat. Összekeverjük.
  3. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót és a tejes keverékkel sima felületű tésztát gyúrunk belőle.
  4. Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb 1 órát kelesztjük.
  5. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a puha vajat, cukrot és fahéjat alaposan összedolgozzuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  7. Lisztezett felületen kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát.
  8. Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle)
  9. A tésztát feltekerjük rúdba, majd az egyik szélén 1-2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk a tésztát.
  10. A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
  11. A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel és letakarva hagyjuk még 10-15 percet kelni.
  12. Sütőpapíros tepsibe téve 200°C-on sütjük 10 percig, majd 180°C-ra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt - vagy amíg szép aranybarna színe nem lesz - készre sütjük.







9 megjegyzés:

  1. Csodaszép kalácsot sütöttél, ide érzem az illatát. Valóban csak egy pohár tej hiányzik, nekem hidegen :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi, tényleg csak úgy illatozott tőle az egész konyha, alig vártuk, hogy kicsit kihűljön. Hideg tejjel is nagyon finom. :))

      Törlés
  2. Nagyon szép lett ez a kalács Nea! Kedvem lett nekilátni. Lehet vasárnapra megsütöm. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök! Biztosan ízleni fog, nagyon könnyed tésztája van. Ha elkészíted, majd írd meg hogy sikerült. :)

      Törlés
  3. Szoktam készíteni ilyen kalácsot - kakaósan. Gyönyörűséget alkottál, és milyen szépek az őszi falevelek...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a kalácsod! Én is sütöttem már, kevésbé szép lett, de nagyon finom.

    VálaszTörlés
  5. Ezt nagyon szeretném, a fahéj nagy kedvenc. :) Nagyon szép lett a formája. Én kakaósat szoktam, ahogy Gabriella is. :)

    VálaszTörlés
  6. Csodás ez kalács ezt nekem is ki kell próbálni mert imádom a fahéjat. A videót nézve kérdezném hogy mikor megkente a tésztát krémmel akkor mit szórt még rá mielőtt feltekerte?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi, 3 evőkanál darált mandulát szórt rá. Én ezt a lépést kihagytam, mert nem szerettem volna, hogy más íz elnyomja a fahéj ízét. De darált mandulával, dióval, mogyoróval is biztosan nagyon finom. Csak rábeszélni tudlak a kipróbálására, nem fogsz csalódni benne.

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket