Töltött, rakott, hajtogatott palacsinták mindegyike közkedvelt étel. A hagyományos palacsintát kis rafinériával ünnepi csemegévé változtathatjuk. A finom édes citromos-mazsolás töltelékkel megtöltött palacsinták tejben-vajban megfürösztjük, sütőbe tolva ropogós kérget sütünk rá. A gyerkőcök garantáltan oda lesznek érte. Nálunk a család nagy kedvence ez a változat, soha nem tudok eleget készíteni belőle.
Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 30-60 perc
Házi túrós palacsinta
Hozzávalók:
palacsinta tészta:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- csipet só
- 0,5 dl olaj
töltelék:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
sütőben való sütéshez:
- tej
- tejszín
- vaj
Elkészítése:
- A tésztához először felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a csipet sót, tejet, több részletben a lisztet és a szódát, majd sima tésztává keverjük, végül beleöntjük az olajat is. 1/2 - 1 óra hosszát hűtőben pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
- Elkészítjük a tölteléket: az áttört túróhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, tojássárgákat, mazsolát, citrom reszelt héját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezt is óvatosan hozzáforgatjuk.
- Megtöltjük a palacsintákat és egy jénai tálba sorba egymás mellé rakosgatjuk őket.
- Felöntjük annyi tej és tejszín keverékével (1:1 arányban) ami éppen ellepi, majd a tetejére apró vajdarabkákat morzsolunk, forró sütőben kb 15-20 percig sütjük, amíg a palacsinta alul beszívja a tejes keveréket, felül pedig a vajdarabkáktól kérges-ropogósra sül.
- Melegen tálaljuk.
Szia!
VálaszTörlésMegcsináltam a palacsintát. Nagyon fini lett. Én kicsit előbb vettem ki a sütőből, de legközelebb megvárom, míg beszívja az összes keveréket a palacsinta :)
Szia Eszter!
VálaszTörlésÖrülök, hogy kipróbáltad a receptet. Eleinte én is így jártam vele, de úgy is mindig elfogyott.