A kelbimbó hazája Belgium, pontosabban Brüsszel, ott kezdték el termeszteni először, valamikor a XVI. században. A kelkáposztánál sokkal lágyabb íze van és finomabbak a rostjai, nagyon gazdag vitaminokban. Rengetek felhasználási módja létezik: köret, egytálétel, csőben sütve. Én most egy finom levest készítettem belőle, amely a hideg téli napokon igazi lélekmelegítő.
Elkészítési idő: 45 perc
Kelbimbó leves
Kelbimbó leves
Hozzávalók:
- 30 dkg mirelit kelbimbó
- 2 sárgarépa
- 5 dkg húsos szalonna
- 2 db erőleveskocka
- 2 pár virsli
- só
- frissen őrölt bors
- majoránna
- pirospaprika
habarás:
- 1 kis pohár tejföl
- 1 púpozott ek liszt
nokedli:
- 1 tojás
- 2-3 ek liszt
- víz
- csipet só
Elkészítése:
- A felkockázott húsos szalonnát zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és a kelbimbót.
- Felengedjük kb. 1,2 - 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal és jócskán majoránnával.
- Feltesszük főni.
- Közben a púpozott evőkanál lisztet elkeverjük a tejföllel.
- A főzésnél vigyázni kell, mert a kelbimbó nagyon hamar szét tud főni.
- Mikor félpuhára főtt hozzáadjuk a virsli karikákat, beleszaggatjuk a nokedlit, néhány perc forralás után hozzáöntjük a lisztes habarást.
- Kiforraljuk, ha a leves megfőtt megszórjuk a tetejét pirospaprikával, hogy szép színe legyen, újra összeforraljuk, forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!