2013. január 30., szerda

Nutellás bukta







Tegnap eszembe jutott, hogy gyerekkoromban mennyire szerettem a Nagymama lekváros buktáját. Most is érzem az ízét és az illatát, de azóta sem találom ezt az ízemléket sehol. Talán az alapanyagok voltak mások, a friss házi tojás, a helyi malomban őrölt liszt, a finom ikrás zsír, a sűrűre főzött édes, zamatos lekvár adta azt a visszahozhatatlan ízt. Belül foszlósan puha, a teteje kérgesen ropogós volt, még szinte ki sem vette a sütőből, mi gyerekek már kapkodtuk is le a tepsiről. A forró lekvár mindig megégette a nyelvünket, de minket ez akkor cseppet sem érdekelt, már szaladtunk is vele tovább. Mindig utánunk kiáltott: ne egyétek forrón, mert beleül a gyomrotokba! Ez a recept nem az övé, egy régebbi Príma Konyha magazinban találtam. Ott csokoládéval volt készítve, de én most a maradék nutellámat használtam fel tölteléknek. Nem jött vissza ugyanaz az íz, de jó volt nosztalgiázni kicsit. Ha előkerül a Nagymama féltve őrzött receptje, mert meg van valahol, az biztos, akkor újra megpróbálom reprodukálni a legfinomabb buktát, amit valaha is kóstoltam.        

Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés: 60 perc

Nutellás bukta

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 5 ek cukor
  • 1 tojás
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 mk só
  • 1/2 üveg nutella

forgatáshoz: 

  • 12 dkg olvasztott margarin

Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, a felét átöntjük egy pohárba. 
  2. Hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt fölfuttatjuk.
  3. A margarint felolvasztjuk.
  4. A kétféle lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a maradék langyos tejet, cukrot, sót, felfuttatott élesztőt és tojást, elkezdjük dagasztani, közben beledolgozzuk az olvasztott margarint is.
  5. A tészta eleinte nagyon ragacsos, kb 5 perc dagasztás után elválik az edény falától, de továbbra is lágy marad.
  6. A tészta tetejét meghintjük kevés liszttel, letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük.
  7. Ezután a tésztát finoman átgyúrjuk az edényben, ismét lelisztezzük a tetejét és újabb 35 percet kelesztjük.
  8. Erősen belisztezett felületre borítjuk, kb 1 cm vastagságúra és 28 x 42 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, éles késsel 7x7 cm-es négyzetekre szabjuk.
  9. Mindegyik tészta közepére teáskanálnyi nutellát teszünk, feltekerjük, széleit benyomkodjuk.
  10. Felolvasztjuk a 12 dkg margarint, a buktákat egyesével megforgatjuk benne és egy 25x35 cm-es tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé őket, a hajtással lefelé.
  11. Meleg helyen további 15 percet kelesztjük.
  12. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 25 percet sütjük.
  13. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  14. Tölthetjük lekvárral, túróval, gesztenyével is.






5 megjegyzés:

  1. Látom a vízjel már nálad is a helyére került. Jó dolog, kár, hogy régebben nem alkalmaztam... A buktáid csábítóak! Jó levegős a tésztája!

    VálaszTörlés
  2. Kalóriabomba, de csudajól néz ki:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek a buktáid finom lehet nutellával . Ahogy írtad hogy milyen intelmeket kaptatok eszembejutott nekem is mindig mondta Édesanyám hogy a kelt tésztákat csak kihűlten szabad enni mert megüli a gyomrot. De sokszor égettem meg a nyelvem én is. Az intelmeket pedig nem fogadtam meg már felnőtt fejjel történt már nem is egyszer hogy melegen ettem kelt tésztát és annyira beteg lettem tőle.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki! Lehet legközelebb én is mogyorókrémmel készítem majd, hogy elfogyjon. Azt a Nagymamaféle receptet pedig nagyon várom! Máshol is megemlítetted már. Jó kutakodást a receptek között! :-))

    VálaszTörlés
  5. Vittem a receptet, de szép a fejléced, valami csodás:-))))))

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!