2014. augusztus 11., hétfő

Svéd uborkasaláta télire
















Nálunk nincs az a mennyiség savanyúságból ami el nem fogyna. Esszük télen és esszük nyáron is, esszük magában és esszük minden olyan ételhez, amely megkívánja maga mellé a savanyúságot. Minden nyáron rakok el paprikát, uborkát, karfiolt és csalamádét is, de azért szeretek a hagyományostól kicsit eltérő változatokat is kipróbálni. Így került képbe ez a svéd uborkasaláta. A felöntőlé különböző arányokkal kering a neten, mindenki saját ízlése szerint készítse, aki édesebben szereti több cukorral, aki savanyúbban az több ecettel. Kóstolgatással eldönthető, hogy kinek hogy ízlik jobban. Én megpróbáltam a saját ízlésünk szerinti változatot eltalálni, - ami se nem túl édes, se nem túl ecetes - azt teszem közzé a receptben. A mustármag ad egy plusz kellemes ízt neki, de én nem szeretek ráharapni étkezés közben, így azt kihagytam. A borkén viszont kell bele, mert attól tovább marad ropogós az uborka.  

 
Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 24 óra


Svéd uborkasaláta

Hozzávalók:
6 db 720 ml-es befőttes üveghez

  • 4 kg uborka (a legjobb a csemege vagy fürtös, de nálam most zsenge kígyóuborka volt)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1/2-1 cs mustármag (opcionális, én nem raktam bele)

felöntőlé:

  • 6 dl víz
  • 6 dl cukor
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1 dl só
  • 1 kk Na-benzoát 
  • 1 kk borkén 

Elkészítése:

  1. Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük.
  2. A hozzávalókból felöntőlevet készítünk, ráöntjük a hagymás uborkára. A felöntőlevet nem kell melegíteni, de a Na-benzoát nem oldódik hideg vízben, így a 6 dl vízből vegyünk el egy keveset, langyosítsuk meg, abban oldjuk fel a tartósítószert, úgy öntsük az uborkához.  
  3. Letakarva, hűvös helyen vagy hűtőben 24 óráig állni hagyjuk, időnként óvatosan megkeverjük.
  4. Lazán üvegekbe rakjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne maradjon levegő az üvegben, színültig feltöltjük a lével, celofánnal lekötjük, tetejét rácsavarjuk és a végleges helyére tesszük.






49 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, guszta! :) Nálunk is szokott készülni, eddig hagymát nem tettem bele, legközelebb nem hagyom ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem finom lesz, ha összeérnek az ízei. Én is kíváncsian várom a végeredményt.

      Törlés
  2. Imádni való lehet ez az uborkasaláta. Nagyon szeretjük mi is talán én még kicsi csípős paprikát is tennék bele:-) Nagyon szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet. Ráadásul imádom a csípős paprikát. Lehet még belecsempészem az egyik üvegbe próbaképpen.

      Törlés
  3. Tényleg nagyon guszta, a színe is annyira szép! + a fotók is! ;)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek a színek, a képek, a környezet. Az uborka is tuti nagyon finom lesz!

    VálaszTörlés
  5. Három adaggal készítettem a nyáron, sajnos kevés, mert annyira finom! Nagyon hálás vagyok, hogy megosztottad ezt a receptet, családunk kedvence! :)
    Mivel már csak három darab 3l-es üveggel van és abból is az egyiket ma bontottam fel, elhatároztam, hogy jövőre sokkal többet fogok elrakni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bogriella!

      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett és köszönöm, hogy megírtad ezt nekem!

      Törlés
  6. Nea drága, pont kapóra jött a recepted, éppen azon gondolkodtam, mihez kezdjek a nagyobb uborkákkal. Mustármag nélkül csináltam meg, és nagyon finom! :) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  7. Drága Hankka! Tavaly elmaradt nálam az eltevése, de idén már ott mosolyog a kamra polcomon. A mustármagot én is mindig kihagyom belőle, nem kellemes ráharapni. Remélem ízleni fog, köszönöm, hogy megírtad nekem és megemlítettél. Örülök, hogy tudtam ötletet adni egy újabb savanyúsághoz.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom:) Eddig 2x csináltam. Első alkalommal adtam hozzá vizet, amit a végén ki is öntöttem, mert nem volt rá szükség. Második alkalommal nem raktam hozzá, engedett annyi levet az uborka és a hagyma, hogy elég legyen, még így is maradt felesleg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlik. Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
    2. Én is úgy kaptam a receptet, hogy nem kell rá víz, enged annyi levet, ami elég az eltevéshez. Én még csak mostanság fogom kipróbálni, bár vérszegény lesz az idei uborkatermésem.

      Törlés
  9. Jó napot!

    Elkészítettem én is, de egy hét után kb a kamraba nagy sziszegést hallottam. Jó pár üveg ebből mintha gáz termelődne benne és felbontásnál habzott és kifutott a lé. Mi baja lehet?

    Köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az uborka felforrt. Ennek több oka lehet: a hozzávalókat nem mostuk meg elég alaposan, esetleg hibás rész került bele vagy nem volt légmentesen lezárva az üveg. Az elmúlt hetekben rettenetes hőség volt, ez is okozhatta.

      Törlés
  10. Jó napot! Köszönöm a receptet! Tegnap el is készítettem. Ma este már lehet az üvegekbe tölteni. :) viszont lenne egy olyan kérdésem,hogy celofán nélkül simán csak a kupakot rakom az baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, de én azért szoktam celofánt is rakni rá, mert az ecetben lévő sav felmarhatja a fém lapkát, ha hozzáér, ezáltal megrozsdásodik és megromlik a savanyúság. Persze ez nem törvényszerű, de előfordulhat, így én elővigyázatos vagyok, mert manapság nem olcsó az alapanyag.

      Törlés
  11. Nagyon-nagyon finom. Én tavaly tettem el először, de kétszer kellett, mert az első hamar elfogyott. (Osztogattam is belőle) Ebben az évben (2017) most csinálom éppen 10 kg uborkából. Köszönöm a receptet. Hálás vagyok érte.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ismeretlen!

    Örülök, hogy megtetszett a recept és elkészítetted, annak még inkább, hogy ekkora sikere volt. Mindig öröm számomra, ha másoknak is ízlenek az ételeim, hisz ezért íródik a blog.

    Köszönöm a látogatást!

    VálaszTörlés
  13. Üdvözlet - A ként is akkor teszem bele amikor a NaBe -ot? Bár én nem szoktam csak vagy egyiket /inkább ként/ vagy másikat tenni tartósítónak. Én is többfélét szoktam eltenni, de ezt a receptet most próbálom először :-) Üdv Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egyszerre szoktam beletenni mindkettőt. Sok sikert az elkészítéséhez!

      Törlés
  14. Készítettem úgy is, hogy hozzászeltem pár szem tv paprikát is. Nagyon finom így is. :)

    VálaszTörlés
  15. Jo estét! Érdekelne hogy a Na-benzoát és borkén, ezek valamilyen tartositőszerek? Én Vajdasági vagyok és minálunk ilyen nincs vagy csak más a neve, és érdekelne hogy el tudjam késziteni. Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindkettő tartósítószer. A borkén azért kell, hogy a savanyúság ropogós maradjon és ne barnuljon be.

      Törlés
    2. A szalicilt bizonyítottan egészségkárosító hatása miatt én nem ajánlanám.

      Törlés
  16. Hello! Nem tudom kitől kérdezzem, ezért felteszem itt. Én 8 kg uborkából csináltam ezt a savanyút. Beüvegeztem és maradt még 3 liter az üvegek feltöltése után. Csinálnék még vödrös savanyút, amibe csak bele kellene dobálni a dolgokat. Ezt a levet felhasználnám erre. Szerintetek lehetséges?? SOS Válasz kellene... Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello! Én még nem raktam el vödrös savanyút, így nem tudom a választ. Inkább keress rá a felöntőlére a neten, a jól bevált recept a biztos.

      Törlés
  17. Nagykedvet kaptam az elkészítéséhez, mert sok uborkánk lett... de nekem nem lett ilyen szép tiszta a leve hanem kissé zavaros. Valamit elronthattam?? Annyi változás csináltam hogy megpucoltam az ubik többségét mert már sárgult...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Melinda!

      Ha elfogadsz tőlem egy jó tanácsot: mindig csak friss, hibátlan alapanyagot tegyél el. A sárguló uborkák már nem lehettek annyira frissek, talán puhábbak is voltak, esetleg felforrhatott a felöntőlé, ezért lett zavaros.

      Törlés
  18. Nagyon guszta recept, épp most készülök kipróbálni ☺ annyit szeretnék kérdezni, hogy eltevés után mennyi idovele fogyasztható ?

    VálaszTörlés
  19. Nagyon jó a recept!Mi is ezt csináljunk már jó pár éve.Aki kóstolta mindenkinek ízlett.

    VálaszTörlés
  20. sziasztok érdeklődnék hogy ezt az egész cuccot nem lehet egy 5 literes műanyag vöörbe eltenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még úgy nem csináltam, de ha nincs színültig lével feltöltve ill.légmentesen lezárva megromolhat, felforrhat, és akkor az egészet ki kell dobni.

      Törlés
  21. Egész nyáron fogyasztottuk, most raktunk télire is! Nagyon finom! Bármikor elővehető! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Örülök, hogy ennyire ízlik, mi is nagyon szeretjük.

      Törlés
  22. Szépséges saláta!

    Szines, finom, ötletes.

    VálaszTörlés
  23. Pár hete tettem el az első két üveggel, az egyiket már felbontottuk, nagyon finom lett. Viszont én nem töltöttem teljesen tele az üveget, csak a kupak vonaláig. Meg fog romlani a másik üveg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem fog megromlani, mert nem sok hely maradt a levegőnek.

      Törlés
  24. NAGYON FINI UBORKASALÁTA! ÉN MÁR TÖBBSZÖR KÉSZítettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  25. Pár éve keszitem én is nagyon szereti a család!

    VálaszTörlés
  26. Én is szoktam készíteni, de a mustármagot nem hagyom ki belőle, de ráharapni én sem szeretek, ezért gézlapokból kis batyukat készítek belőle, összekötömés és így az íze benne lesz. Hasonlóan járok el a vegyes savanyúság esetében is, így a fűszerek íze mi degyikben benne lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az ötletet, legközelebb én is így fogok eljárni.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!