2017. augusztus 23., szerda

Csokoládés panna cotta áfonyazselével


















Egy finom és gyors olasz, tejszín alapú desszert azoknak, akik imádják a csokoládét. Az étcsokoládé kissé kesernyés íze és az édes áfonya kontrasztja teszi ellenállhatatlanná ezt a délutáni nassolni valót. Valójában percek alatt elkészül, csak a dermedési időt kell kivárni, ami nem is olyan nehéz, ha előző este készítjük el. Szinte minden nyári gyümölcs (eper, szeder, barack, málna)  jól illik ehhez a nemesen egyszerű krémes, könnyű, és elegáns csodához, de egzotikus gyümölcsökkel (mangó, maracuja) talán még különlegesebbé tehetjük az ízét. Tökéletes desszert minden évszakban, ha csak valami finomat ennék vagy vendégeket várunk.


Csokoládés panna cotta áfonyazselével
6 db 2-2,5 dl űrtartalmú pohárhoz


panna cotta:

  • 2 dl zsíros tej (lehetőleg 3,5%-os)
  • 4 dl habtejszín 
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé (60-70%-os)
  • 5 dkg cukor
  • 3 lapzselatin 

áfonyazselé:

  • 30 dkg friss áfonya
  • 1 ek cukor
  • pár csepp citromlé
  • 2 lapzselatin
  • pici víz

Elkészítése:

  1. A panna cottához 10 percre hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.
  2. Közben egy lábasba öntjük a tejet, tejszínt és a cukrot, alacsony lángon kevergetve megvárjuk, míg a cukor elolvad benne.
  3. Beletördeljük a csokoládét, kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk.
  4. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, belekeverjük. 
  5. Mikor langyosra hűlt, poharakba töltjük, néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  6. Az áfonyazseléhez szintén hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.
  7. Az áfonyát icipici vízzel a tűzre tesszük.
  8. Hozzáadjuk a cukrot, lassan kevergetve felforraljuk, 2-3 percig főzzük csak, hogy egészben maradjanak az áfonyaszemek, beledolgozzuk a kicsavart lapzselatint, kevés citromlevet csepegtetünk bele. 
  9. Ha langyosra hűlt, rákanalazzuk a panna cottára, további 1-2 órára hűtőbe tesszük, míg az áfonyazselé megszilárdul.








2 megjegyzés:

  1. Fogalmam sincs, hogy kerülhette el a figyelmemet ez a blog eddig!? Na, mindegy, most már itt vagyok. Csodás ételek, gyönyörű fotók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy itt jártál. Köszönöm a kedves szavakat!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!