2017. november 30., csütörtök

Cigánypecsenye

















Egy igazán ütős hétvégi főétel. A legfinomabb magyar ételek közt tartják számon. Nálam kizárólag sertéstarjából készül, ami egy zsírosabb, szaftos húsféle, de ehhez az ételhez pont erre van szükség, hogy ízes és omlós legyen a végeredmény. Én előző este szoktam bepácolni a húst, és másnap úgy időzítek, hogy mire kész a köret, addigra legyen frissen kisülve a hús is. Alig van vele munka, mégis egy ízekben gazdag, látványos fogás. Ez egy hirtelen sült hús, csak néhány perc kell hozzá, hogy rövid idő alatt is teljesen át tudjon sülni. Ha nem klopfoljuk ki és nem sütjük túl, akkor mennyeien porhanyós lesz. Burgonyakörettel, házi savanyúságokkal tálalva tartalmas, laktató étel.


Cigánypecsenye


Hozzávalók:


  • 8 szelet sertéstarja (kb 1-1,2 kg)
  • kb 50 dkg füstölt kenyér szalonna
pác:
  • 5 ek olaj
  • 5-6 g fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika 
  • 2 ek mustár (nálam 1-1 ek sima és dijoni)
  • 1-2 kk Erős Pista vagy chili szósz (elhagyható, mi szeretjük a csípős ízeket)
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk oregánó
  • flekken fűszerkeverék
  • frissen őrölt bors

fűszeres burgonya:


  • 1 kg burgonya
  • ízlés szerint fűszerek: só, bors, majoránna, oregánó, pirospaprika
  • 1-2 ek olaj

Elkészítése:


  1. Először elkészítjük a pácot: egy edénykébe öntjük az olajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Jól összekeverjük.
  2. A húst kb 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. (a fehér, inas részeket én át szoktam vágni, de a széleit nem vagdosom be) Nem klopfoljuk ki, mert kicsorognak a húsból az értékes nedvek, nem lesz omlós és szaftos a végeredmény.
  3. A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, meghintjük flekken fűszerkeverékkel, mindkét oldalát egy ecsettel bekenjük a páccal, lerétegezzük egy zárható edénybe, legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, az sem baj, ha 1 éjszakát áll. 
  4. Közben elkészítjük a köretet: burgonyákat alaposan megmossuk, héjastól 4 felé vágjuk, - akit zavar a héja, hámozza meg - egy mélyebb tálba tesszük, rácsorgatjuk az olajat, átforgatjuk, majd megfűszerezzük, ismét átforgatjuk.
  5. Tepsibe téve, 200°C-on kb 3/4 - 1 óra alatt ropogós pirosra sütjük, közben többször átkevergetjük. 
  6. A füstölt szalonnából 8 vastagabb szeletet vágunk, - minden hússzelethez egyet számolva - 3/4 részig beirdaljuk, teflon serpenyőben ropogósra sütjük.
  7. A serpenyőben visszamaradt zsírból keveset hagyunk az edény alján és közepes hőfoknál megsütjük a húst, oldalaként 4-5 perc alatt.
  8. A fűszeres burgonyát tányérra rendezzük, rárakjuk a húst, arra a pirospaprikába mártott végű sült szalonnát, házilag eltett savanyúságokkal tálaljuk.
TIPP:

Sült krumplival, hagymás tört burgonyával, petrezselymes burgonyával vagy rösztivel is kínálhatjuk.
Süthetünk mellé lisztben megforgatott, ropogós hagymakarikákat is








2 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!