Ha hétvégére kell egy lenyűgöző és gyors desszert, akkor gyakran esik a választásom az olaszok méltán híres és közkedvelt desszertjére, a sima és bársonyos panna cottára. És nemcsak azért, mert szinte elronthatatlan, de már előző nap is összeállítható. Ha friss gyümölcs kerül rá, - mint most is - akkor azt csak másnap, közvetlen tálalás előtt teszem rá. Az alap nagyon jól variálható, van már néhány panna cotta ötlet a blogon, nekünk mindegyik nagyon ízlett. Most ezzel a kókusztejes, egzotikus gyümölcsös változattal egy kis karibi hangulat is beköltözött néhány órára a konyhámba. Jólesően kanalazgattuk el a fűszeres hús után.
Kókusztejes panna cotta mangóval, maracujával
Hozzávalók:
3-4 adaghoz
- 4 dl kókusztej
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 tk vanília esszencia (vagy 1 vaníliarúd)
- 3-3,5 lapzselatin (vagy 3,5-4 gramm porzselatin)
- csipet só
tetejére:
1 érett mangó
Elkészítése:
- A lapzselatinokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
- Egy lábasba összeöntjük a kókusztejet a tejszínnel, csipet sóval, cukorral együtt forráspontig melegítjük, - de nem forraljuk! - ezalatt a cukor elolvad benne.
- Tűzről lehúzva belekeverjük a vanília esszenciát - vagy a tejes-tejszínes keverékbe belefőzzük a vaníliarudat illetve annak kikapart magjait - hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, jól elkeverjük benne, hogy teljesen feloldódjon.
- Ha langyosra hűlt, poharakba töltjük, 6-8 órára vagy dermedésig hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt tetejére friss mangót és maracuját halmozunk.
Nagyon finom lehetett az egzotikus gyümölcsökkel! Mangót igen, de maracuját még nem ettünk. Szívesen megkóstolnám most mindkét gyümölcsöt, a panna cottával együtt :-)
VálaszTörlésAz édes mangó ellenállhatatlan, a maracuja kicsit fanyar ízű, de nekem a kedvenc gyümölcsös joghurtom is ebből a két gyümölcsből áll. Szívesen meghívtalak volna egy kis kóstolóra, csak közelebb laknánk egymáshoz.
TörlésKöszi szépen :-) Maracujás joghurtot talán ettem is már, most hogy így eszembe juttattad :-)
Törlés