Gyerekkori kedvenc, szerintem mindenki ismeri. Sokunknak menzás élmény, de a szerencsésebbeknek a nagyi készítette. Gyors, olcsó, tartalmas fogás. Nálunk ma a csülkös bableves után volt desszert, a laktató első fogás után bizony már egy kisebb adag is elégségesnek bizonyult belőle.
Hozzávalók:
6-8 adaghoz
tepsi mérete nálam: 25x18x5,5 cm
- 35 dkg kerekszemű rizs (pl. arborio)
- 5 dl víz
- 7 dl tej
- 4 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 2 cs bourbon vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
- 1 bio citrom reszelt héja
- csipet só
Elkészítése:
- A rizst lábasba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csipet sót, lefedve, - időnként megkevergetve - addig főzzük, míg az összes vizet magába nem szívja.
- Hozzáöntjük a hideg tejet, kis lángon, fedő alatt, többször megkevergetve puhára főzzük.
- Hozzáreszeljük a citromhéjat.
- Kicsit állni hagyjuk.
- A tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal (vaníliarúd belsejével) és a puha vajjal.
- A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A cukros-vajas tojássárgákat belekeverjük a rizsbe, majd a tojásfehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk.
- Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett vagy sűtőpapírral kibélelt kisebb tepsibe öntjük.
- 180°C-os sütőben kb 45-50 perc alatt (sütőfüggő!) addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna lesz.
- Várjuk meg, míg legalább langyosra hűl, csak akkor lehet szépen szeletelni.
- Lekvárral, szörppel, málnaöntettel, csoki,- vagy vaníliaszósszal kínálhatjuk.
(Nekem most málnalekvárom volt itthon, amit kevés vízzel és citromlével felfőztem, azt kínáltam hozzá.)
TIPP:
aki szereti, mazsolát, csipet fahéjat is keverhet bele.
Inspiráció: innen
Ez nekünk is kedvenc :-) Nagyon jól néz ki a lekvárral, és fincsi is lehetett :-)
VálaszTörlésNekünk nagyon ízlett, nem sokáig tartott ki a tepsinyi adag.
TörlésGyönyörű képek egy nagy kedvencemről! 🙂
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
Törlés