2019. február 16., szombat

Kólás ragacsos, mázas sült oldalas













Első gondolatra kicsit furcsának tűnhet az egészségtelen, cukros kólában való húspácolás, de ez ne riasszon el senkit a kipróbálásától, mert istenien omlós és puha lesz tőle a hús. Aki szereti az ízekben gazdag húsételeket és kicsit extrémebb ízekre vágyik, annak ez a recept biztosan tetszeni fog. A bepácolt hús egy éjszakát pihen a hűtőben, ezalatt van ideje minden zamatot magába szívni. Az egyszerre édeskés, savanykás, enyhén karamellás íz mellett a csípős, egzotikus, füstölt is ott rejtőzik a felszín alatt. Nem egy diétás fogás, de ennek ellensúlyozására sütőben sült édesburgonyát és sok friss olívaolajos-citromos-balzsamecetes zöldsalátát fogyasztottuk hozzá. Levezetésként jött még egy fenséges egzotikus poharas desszert, aminek majd holnap hozom a receptjét. 


Kólás ragacsos, mázas sült oldalas

Hozzávalók:

  • 1-1,2 kg oldalas
  • 1 kis dobozos (3 dl) kóla 

máz:

  • 1 dl ketchup
  • 1 dl BBQ szósz (elmaradhat, de akkor 2 dl ketchup kell)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek worchester szósz
  • 2 ek barnacukor vagy méz
  • 1 ek mustár
  • 4 g zúzott fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 1 tk spanyol füstölt paprika
  • 1 tk chilipehely vagy chiliszósz vagy valamilyen csípős szósz (ízlés szerint lehet több is)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk őrölt bors
  • 1/2 tk só

Elkészítése:

  1. A húst megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  2. Egy mélyebb tálba tesszük.
  3. A máz hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a húsra, alaposan átforgatjuk.
  4. Ráöntjük a kólát.
  5. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A húst kivesszük a kólás pácból, tepsibe tesszük, kevés vizet aláöntve, fólia alatt 180°C-on puhára pároljuk (kb 1,5-2 óra), közben egyszer megforgatjuk.
  7. A páclevet egy edénybe átöntjük és sűrű, máz állagúra beforraljuk.
  8. A puha húst bekenjük a mázzal, fólia nélkül további 20-30 percre visszatoljuk a sütőbe, míg szép illatosra, ragacsosra sül.
  9. Burgonyával, burgonyapürével, vajas tört burgonyával, salátával kínáljuk.



2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg egzotikus, finom lehet a sok fűszertől, hozzávalótól! Amúgy a kólát én nagyon szeretem, de az utóbbi években, évtizedekben szinte nem is iszom, csak ha valahol véletlenül megkínálnak, akkor nem utasítom vissza :-) Úgyhogy ezt a husit is megkóstolnám, és az édeskrumplit is hozzá :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nekem is tiltólistás a kóla egészségi okok miatt, de nagyon ritkán azért elcsábulok. Legalább a köret "diétás" volt, így nem volt olyan nagy a lelkiismeretfurdalásom. ;)
      )

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!