Már van finom hazai eper a boltokban, piacokon, nem tudtam ellenállni neki. Szerintem a tavasz legszebb és legfinomabb gyümölcse. Remek hétvégi süteményt készítettem belőle, és nem kellett órákat töltenem a konyhában sem. Könnyű, habos és nagyon látványos. Alig van tésztája, szinte csak a tejszínes epres krémből áll az egész. A jó "öreg" leveles tészta megint jó szolgálatot tett, a zamatos eper és a lágy, selymes tejszín párosítása pedig egyszerűen verhetetlen. Próbáljátok ki, míg tart az eperszezon, tökéletes lezárása a hétvégi ebédnek.
Epres habos sütemény
Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta
krém:
- 5 dl habtejszín
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 cs (2x10 gr) habfixáló
- 40 dkg eper
díszítéshez:
- 10 dkg eper
- citromfű vagy mentalevél
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Az epret megmossuk, megtisztítjuk, a krémhez való mennyiséget feldaraboljuk.
- A leveles tésztát kb 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk vagy.
- A két hosszabbik oldalát picit feltekerjük, hogy sütés közben magasabb szegély alakulhasson ki.
- A tésztát megszurkáljuk villával, így sütés közben nem hólyagosodik fel.
- Kevés vízzel megspricceljük.
- Forró sütőben kb 10-12 perc alatt (sütőfüggő!) aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tejszínhez hozzáadjuk a cukrot, felverjük, hozzászórjuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
- A feldarabolt epret óvatosan belekeverjük a tejszínhabba.
- Az epres krémet a tésztára halmozzuk.
- A tetejét eperszemekkel kirakjuk.
- A süteményt fél órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt citromfűvel vagy mentalevéllel díszítjük.
- Azonnal elfogyasztjuk, mert hosszas állás során felpuhul és elázik a tésztája.
Nagyon guszta süti, üde, finom habos! Mi is nagyon szeretjük az epret, már vettem egy-kétszer. Mi sem preferáljuk a külföldi, korai, esetleg kezelt epreket.... A hazai a legfinomabb 😊
VálaszTörlésMinden szavaddal egyetértek Katalin.
Törlés