2020. május 3., vasárnap

Mandulás, túrókrémes epertorta













Anyák napja van, de mivel anyukám, magymamáim már rég nincsenek velünk, így nálunk ez a torta most csak egy vasárnapi desszertnek készült. Vizes piskóta az alapja, könnyed mascarponés túrókrémmel töltve. Mindenféle bogyós gyümölcs jól illik hozzá, nekem most eper volt itthon. Ízre még nem az a finom édes, de már élvezhető volt. Hogy egy kis ropogósság is legyen benne, piritott mandula került még a torta oldalára. Összességében egy kellemes, könnyed édesség, bármilyen hétköznapi vagy ünnepi alkalomra meglephetjük vele a családot.


Mandulás, túrókrémes epertorta

Hozzávalók:
20 cm-es kerek tortaformához

piskóta:

  • 6 csapott ek liszt
  • 4 tojás
  • 4 ek hideg víz
  • 4 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só

krém:

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek citromlé
  • 1 dl habtejszín

valamint:

  • 8 dkg mandulapehely
  • 3-4 ek eperlekvár

tetejére:

  • 50-60 dkg eper

Elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és tovább verjük, míg a hab teljesen kemény lesz.
  3. Sárgáját habosra keverjük a maradék 3 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, kanalanként hozzáadjuk a vizet, további 10-15 percig keverjük a robotgéppel, míg a térfogata többszörösére nő és teljesen kifehéredik.
  4. Spatulával óvatosan, alulról felfelé, félkörös mozdulatokkal beledolgozzuk a felvert habba a cukros-tojássárgás masszát.
  5. Több részletben beleszitáljuk a lisztet, azzal is összeforgatjuk.
  6. A tésztát sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, előmelegített 180°C-os sütőben kb 25 percig sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!) A sütőajtót nem nyitogatjuk!   
  7. A mandulapelyhet szárazon megpirítjuk.
  8. A túrót, mascarponét, cukrokat, citromlét simára kikeverjük.
  9. A habtejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a túrókrémbe.
  10. A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük eperlekvárral.
  11. Rásimítjuk a túrókrém felét, rátesszük a felső lapot.
  12. A krém másik felével bevonjuk a tortát.
  13. Oldalára nyomkodjuk a pirított mandulát.
  14. Kb 2-3 órára hűtőbe tesszük.
  15. Közvetlen tálalás előtt helyezzük rá a megmosott, leszárított epret.
  16. Porcukorral meghintve tálaljuk, friss citromfűvel díszíthetjük.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, mutatós tortát sütöttél! Anyukák, nagymamák sajnos nálunk sincsenek már velünk, hiányoznak is, főleg is jeles napokon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy múlnak az évek, az ember azt veszi észre, hogy minden szeretett személyt elveszít. Sajnálom, hogy ez nálatok is így van. A sok szép emlék azért megmarad nekünk.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!