2020. szeptember 6., vasárnap

Habkönnyű őszibarackos mogyorótorta















Ritkán készítek tortát, de mivel már nincsenek olyan nagy melegek ma bekapcsoltam a sütőt. Semmilyen ünnepi alkalom nem volt, csak a hétvégére készült desszertnek. Nagyon finom puha, könnyű tésztája van, ami az olajnak köszönhetően nem száraz, nyögvenyelős, a lepirított mogyorótól pedig illatos, intenzív aromájú. A lágy mascarponéba most nem tejszín, hanem őszibarackból készült gyümölcspép került, amitől igazán ízes lett a krém. Szerintem nagyon jó ízkombináció. Kóstoláskor mindent kiérezni, amit a torta látványában ígér. Tényleg nem nehéz elkészíteni és talán családi kedvenc lesz, ha megsütitek.

Habkönnyű őszibarackos mogyorótorta

Hozzávalók:
20 cm-es tortaformához

mogyorós piskóta:

  • 3 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 5 dkg darált mogyoró (előtte szárazon megpirítva)
  • 3,5 ek (3 ml) olaj
  • 1 mk sütőpor
  • 1 csipet só

krém:

  • 50 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
  • 50 dkg őszibarackbefőtt
  • 6 lapzselatin 

tetejére:

  • 2 fél őszibarack, ha konzervet használunk vagy 1-2 friss őszibarack szezonjában.
  • citromfű vagy mentalevél

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a piskótát.
  2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
  3. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a csipet sót.
  4. A tojásokat szétválasztjuk.
  5. A fehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, mikor félig felverődött több részletben hozzáadjuk a cukrokat és keményedésig tovább verjük.
  6. Továbbra se állítjuk le a robotgépet, hanem folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat.
  7. Kanalanként hozzáadjuk az olajat, majd a sütőporos lisztet és a darált mogyorót is.
  8. Jól összedolgozzuk.
  9. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. (csak alulra kell sütőpapírt tenni)
  10. A sütőajtó nyitogatása nélkül (!) kb 30-35 perc alatt megsütjük a piskótát (tűpróba!).
  11. A krémhez az őszibarackot lecsepegtetjük, - 2 db-ot félreteszünk a díszítéshez - pépesítjük.
  12. A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, áttesszük egy edénybe, 3-4 ek vizet adunk hozzá, felmelegítjük - de nem forraljuk! - kevergetve megvárjuk, míg a zselatin felolvad.
  13. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal.
  14. Hozzáadjuk az őszibarackpürét és a zselatint, simára keverjük.
  15. A kihűlt piskótát keresztben kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortakarikába, rásimítjuk a krém felét, befedjük a másik tortalappal, rákenjük a maradék krémet.
  16. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  17. Közvetlen tálalás előtt feldíszítjük a félretett, felszeletelt őszibarackkal.
  18. Néhány citromfűvel vagy mentalevéllel díszíthetjük.



3 megjegyzés:

  1. De nagyon jól néz ki, látszik rajta hogy könnyű, finom édesség 😊.
    Örülök, hogy újra itt vagy, gondoltam biztos nyaralsz..😊😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem voltam nyaralni, csak nem jutott idő a blogra. Üvegekbe zártam a nyár ízeit, savanyúságot, lekvárt, befőtteket tettem el télire, idén végre elégedett vagyok az eredménnyel.

      Törlés
    2. Biztos sok szépséggel és finomsággal töltötted meg az üvegeidet, és már a kamrában sorakozva várják a telet 😁

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!