Ritkán készítek tortát, de mivel már nincsenek olyan nagy melegek ma bekapcsoltam a sütőt. Semmilyen ünnepi alkalom nem volt, csak a hétvégére készült desszertnek. Nagyon finom puha, könnyű tésztája van, ami az olajnak köszönhetően nem száraz, nyögvenyelős, a lepirított mogyorótól pedig illatos, intenzív aromájú. A lágy mascarponéba most nem tejszín, hanem őszibarackból készült gyümölcspép került, amitől igazán ízes lett a krém. Szerintem nagyon jó ízkombináció. Kóstoláskor mindent kiérezni, amit a torta látványában ígér. Tényleg nem nehéz elkészíteni és talán családi kedvenc lesz, ha megsütitek.
Habkönnyű őszibarackos mogyorótorta
Hozzávalók:
20 cm-es tortaformához
mogyorós piskóta:
- 3 tojás
- 12,5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 7,5 dkg liszt
- 5 dkg darált mogyoró (előtte szárazon megpirítva)
- 3,5 ek (3 ml) olaj
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
krém:
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
- 1/2 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
- 50 dkg őszibarackbefőtt
- 6 lapzselatin
tetejére:
- 2 fél őszibarack, ha konzervet használunk vagy 1-2 friss őszibarack szezonjában.
- citromfű vagy mentalevél
Elkészítése:
- Először elkészítjük a piskótát.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a csipet sót.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, mikor félig felverődött több részletben hozzáadjuk a cukrokat és keményedésig tovább verjük.
- Továbbra se állítjuk le a robotgépet, hanem folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat.
- Kanalanként hozzáadjuk az olajat, majd a sütőporos lisztet és a darált mogyorót is.
- Jól összedolgozzuk.
- A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. (csak alulra kell sütőpapírt tenni)
- A sütőajtó nyitogatása nélkül (!) kb 30-35 perc alatt megsütjük a piskótát (tűpróba!).
- A krémhez az őszibarackot lecsepegtetjük, - 2 db-ot félreteszünk a díszítéshez - pépesítjük.
- A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, áttesszük egy edénybe, 3-4 ek vizet adunk hozzá, felmelegítjük - de nem forraljuk! - kevergetve megvárjuk, míg a zselatin felolvad.
- A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal.
- Hozzáadjuk az őszibarackpürét és a zselatint, simára keverjük.
- A kihűlt piskótát keresztben kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortakarikába, rásimítjuk a krém felét, befedjük a másik tortalappal, rákenjük a maradék krémet.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Közvetlen tálalás előtt feldíszítjük a félretett, felszeletelt őszibarackkal.
- Néhány citromfűvel vagy mentalevéllel díszíthetjük.
De nagyon jól néz ki, látszik rajta hogy könnyű, finom édesség 😊.
VálaszTörlésÖrülök, hogy újra itt vagy, gondoltam biztos nyaralsz..😊😊
Nem, nem voltam nyaralni, csak nem jutott idő a blogra. Üvegekbe zártam a nyár ízeit, savanyúságot, lekvárt, befőtteket tettem el télire, idén végre elégedett vagyok az eredménnyel.
TörlésBiztos sok szépséggel és finomsággal töltötted meg az üvegeidet, és már a kamrában sorakozva várják a telet 😁
Törlés