Egy egyszerű zöldséges, szaftos húsételt készítettem a napokban, kicsit különlegesebb körettel, a sváb burgonyagombóccal. Ropogósra sütött húsos szalonna rejtőzik a belsejében, ami nagyon jól illik ehhez a tejfölös ételhez. Nem tartozik a kalóriaszegény ételek sorába, és nagyon laktató is. Egy pohárka nemes bor jól csúszik utána.
Majorannás hús sváb burgonyagombóccal
Hozzávalók:
- 50 dkg (4 szelet) sertéstarja
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 2 g fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 kk majoránna
- só
- bors
- citromlé
habarás:
- 1 dl tejföl
- 2 ek liszt
sváb burgonyagombóc:
- 50 dkg burgonya
- 10 dkg kockázott bacon
- 1 kis vöröshagyma
- 1 tojás
- liszt, amennyit felvesz a gombóc, kb 15-25 dkg, függ a burgonya fajtájától
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
- A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
- A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk.
- A zöldségeket megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
- Kevés olajon fehéredésig sütjük a hús mindkét oldalát, kivesszük, félretesszük.
- A maradék zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, együtt kissé megpároljuk.
- Hozzáadjuk a babérlevelet, majorannát, citromlevet.
- Visszatesszük a hússzeleteket és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Lefedve, kis lángon puhára pároljuk.
- Tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, jól összeforraljuk.
- A burgonyagombóchoz héjában megfőzzük a burgonyát, meghámozzuk, még melegen áttörjük.
- Hagyjuk langyosra hűlni.
- A bacont zsírjára sütjük, pörcét kiszedjük, a burgonyához keverjük.
- A visszamaradt zsiradékon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd ezt is hozzáadjuk a burgonyához.
- Hozzáütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, míg jól formázható masszát kapunk.
- A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, forrásban lévő sós vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. (egy gombócot vágjunk ketté, hogy megfőtt-e rendesen?)
- A gombócokat több részletben főzzük ki, mert a sok gombóc visszahűti a vizet és ragacsossá válik.
- A gombócokat leszűrjük, lecsepegtetjük, a majorannás húshoz köretként kínáljuk.
Ismét nagyon finomat ebédeltetek! Nagyon jól párosítottad az ízeket, fűszereket. A gombóc is nagyon jó lehetett hozzá, a benne elrejtett szalonnával 😊. A tányéraid pedig csoda szépek!!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. Jó kis magyaros, ízletes ebédke volt, lesz még ismétlés.
VálaszTörlés