2020. szeptember 18., péntek

Majorannás hús sváb burgonyagombóccal


 











Egy egyszerű zöldséges, szaftos húsételt készítettem a napokban, kicsit különlegesebb körettel, a sváb burgonyagombóccal. Ropogósra sütött húsos szalonna rejtőzik a belsejében, ami nagyon jól illik ehhez a tejfölös ételhez. Nem tartozik a kalóriaszegény ételek sorába, és nagyon laktató is. Egy pohárka nemes bor jól csúszik utána.

Majorannás hús sváb burgonyagombóccal 

Hozzávalók:

  • 50 dkg (4 szelet) sertéstarja
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 kk majoránna
  • bors
  • citromlé

habarás:

  • 1 dl tejföl
  • 2 ek liszt

sváb burgonyagombóc:

  • 50 dkg burgonya
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 tojás
  • liszt, amennyit felvesz a gombóc, kb 15-25 dkg, függ a burgonya fajtájától
  • őrölt bors

Elkészítése:


  1. A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk.
  3.  A zöldségeket megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  4. Kevés olajon fehéredésig sütjük a hús mindkét oldalát, kivesszük, félretesszük.
  5. A maradék zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, együtt kissé megpároljuk.
  6. Hozzáadjuk a babérlevelet, majorannát, citromlevet.
  7. Visszatesszük a hússzeleteket és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
  8. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk.
  9. Tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, jól összeforraljuk.
  10. A burgonyagombóchoz héjában megfőzzük a burgonyát, meghámozzuk, még melegen áttörjük.
  11. Hagyjuk langyosra hűlni.
  12. A bacont zsírjára sütjük, pörcét kiszedjük, a burgonyához keverjük.
  13. A visszamaradt zsiradékon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd ezt is hozzáadjuk a burgonyához.
  14. Hozzáütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, míg jól formázható masszát kapunk.
  15. A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, forrásban lévő sós vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. (egy gombócot vágjunk ketté, hogy megfőtt-e rendesen?)
  16.  A gombócokat több részletben főzzük ki, mert a sok gombóc visszahűti a vizet és ragacsossá válik.
  17. A gombócokat leszűrjük, lecsepegtetjük, a majorannás húshoz köretként kínáljuk.




2 megjegyzés:

  1. Ismét nagyon finomat ebédeltetek! Nagyon jól párosítottad az ízeket, fűszereket. A gombóc is nagyon jó lehetett hozzá, a benne elrejtett szalonnával 😊. A tányéraid pedig csoda szépek!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Katalin. Jó kis magyaros, ízletes ebédke volt, lesz még ismétlés.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!