Régen sütöttem már mákos süteményt, itt volt az ideje levenni hát a darált mákot a kamrapolcról. A mákhoz nagyon jól illenek a friss gyümölcsök, de ha éppen nincs, akkor félbe vágva savanykás lekvárral is megkenhetjük a tésztát. Most szilva volt itthon, azzal készítettem, de meggyel is nagyon finom. Egyszerű kevert sütemény az ebéd utáni nassoláshoz vagy délután egy csupor tej mellé. Elronthatatlan, szaftos, illatos.
Szilvás mákos kocka
Hozzávalók:
kb 20x30 cm-es tepsihez
tészta:
- 20 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg darált mák
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- csipet só
tetejére:
- 15-20 dkg szilva
Elkészítése:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A tojásokat a cukorral és a tej felével jó habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet, mákot, reszelt citromhéjat és a maradék tejet.
- A tésztát jól kikeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejére félbe vagy negyedbe vágott szilvát szórunk.
- Sütőbe tesszük, 5 perc után 160°C-ra mérsékeljük a tüzet, kb 30 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük.
- Ha kihűlt, kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű! Nagyon jól néz ki. Én is szeretem a mákot és a szilvát házasítani, nagyon finom együtt! 😊
VálaszTörlésMákos, diós sütik nálunk nem csak karácsonykor vannak terítéken, hanem év közben is gyakran készülnek. Nagyon szeretjük.
VálaszTörlésDe finom lehet!
VálaszTörlésAz volt Nellike.
Törlés