Egy igazi "hazafias" süteményt hoztam a mai nemzeti ünnep tiszteletére. Évek óta készülök megsütni erre a napra, de eddig mindig elmaradt. Pedig egy nagyon finom, légiesen könnyű vajas kevert sütemény, amit szerintem bármilyen más alkalomra is meg lehet sütni. Porhanyós, puha, nem túl édes a tésztája, amivel nagyon jól harmonizál a sok pirult, ropogós dió a tetején. Mogyoróval is finom. Délutáni kávé vagy tea mellé jó választás lehet. Napokig puha marad, ha időközben el nem fogy.
Kossuth kifli
Hozzávalók:
tészta:
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 bio citrom reszelt héja
- 2 ek rum
- csipet só
tetejére:
- 10-12 dkg durvára darált dió
- porcukor
Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét 5 dkg porcukorral fényes, kemény habbá verjük.
- A puha vajat a maradék porcukorral, vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni, menet közben hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rumot, végül a tojások sárgájával jól kikeverjük.
- A vajas részhez óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd adagonként hozzákeverjük a sütőporral, sóval elvegyített, átszitált lisztet.
- A masszát sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe simítjuk, egyenletesen meghintjük a dióval.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 25-30 percig sütjük. (Tűpróba!)
- A süteményt kihűtjük, nagyobb méretű pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.
- Tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Nagyon szépek lettek a kiflijeid, finom könnyűek lehetnek! Milyen jó, hogy elkészítetted, és valóban az év bármely szakában lehetne sütni, biztos hogy nem száradna ránk 😊. Az évek folyamán én is megsütöttem már egy-kétszer.
VálaszTörlésEgyszerű, de nagyon finom sütemény. Csak azt bánom, hogy nem előbb készítettem el. Nem száradt ránk, sőt még kevésnek is bizonyult.
VálaszTörlés