2025. március 15., szombat

Kossuth kifli

 










Egy igazi "hazafias" süteményt hoztam a mai nemzeti ünnep tiszteletére. Évek óta készülök megsütni erre a napra, de eddig mindig elmaradt. Pedig egy nagyon finom, légiesen könnyű vajas kevert sütemény, amit szerintem bármilyen más alkalomra is meg lehet sütni. Porhanyós, puha, nem túl édes a tésztája, amivel nagyon jól harmonizál a sok pirult, ropogós dió a tetején. Mogyoróval is finom. Délutáni kávé vagy tea mellé jó választás lehet. Napokig puha marad, ha időközben el nem fogy.      

Kossuth kifli

Hozzávalók:

tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás 
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 2 ek rum
  • csipet só

tetejére:

  • 10-12 dkg durvára darált dió
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A fehérjét 5 dkg porcukorral fényes, kemény habbá verjük.
  3. A  puha vajat a maradék porcukorral, vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni, menet közben hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rumot, végül a tojások sárgájával jól kikeverjük.
  4. A vajas részhez óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd adagonként hozzákeverjük a sütőporral, sóval elvegyített, átszitált lisztet.
  5. A masszát sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe simítjuk, egyenletesen meghintjük a dióval.
  6. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 25-30 percig sütjük. (Tűpróba!)
  7. A süteményt kihűtjük, nagyobb méretű pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.
  8. Tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a kiflijeid, finom könnyűek lehetnek! Milyen jó, hogy elkészítetted, és valóban az év bármely szakában lehetne sütni, biztos hogy nem száradna ránk 😊. Az évek folyamán én is megsütöttem már egy-kétszer.

    VálaszTörlés
  2. Egyszerű, de nagyon finom sütemény. Csak azt bánom, hogy nem előbb készítettem el. Nem száradt ránk, sőt még kevésnek is bizonyult.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!