2012. január 8., vasárnap

Svéd gombasaláta






Még az  ó-év búcsúztatóra készült. Nálunk szinte kötelező eleme a szilveszteri svédasztalos bulinak. Minden évben elkészítem, időnként a fűszerezést variálom egy kicsit. Én egy kiló gomba alatt neki sem állok, még akkor sem, ha épp nem bulira készül. Sikerült szép fehér apró gombát kapnom, ezért most csak félbe vágtam azokat, nem szeleteltem, így kicsit rusztikusabban nagyon jól mutatott az üveg tálban. Jól behűtve, frissen kisült meleg pirítóssal az igazi.

Elkészítési idő:  45 perc


Svéd gombasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 kis doboz sűrített paradicsom
  • 3-4 babérlevél
  • 1 mk kakukkfű
  • 1 citrom vékonyan levágott héja
  • citromlé
  • fehérbor
  • cukor
  • 3 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A felhevített olajon üvegesre futtatjuk az apróra felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk, fedő alatt kis lángon addig pároljuk, míg zsírjára visszasül.
  2. Hozzátesszük a paradicsompürét, sót, frissen őrölt borsot, kakukkfüvet, a citrom spirálban levágott héját és ízlés szerint a levét, babérlevelet, cukrot, kevés zamatos fehérbort és kicsi vizet hozzáöntve kb még negyed órát főzzük, amíg újra besűrűsödik a szósz.
  3. Megvárjuk, míg kihűl, kidobjuk belőle a babérleveleket és a citromhéjat.
  4. Lefedve hűtőszekrénybe tesszük 2-3 óra hosszára. Még lehetőleg aznap vagy másnap fogyasszuk el, mert a gomba nagyon hamar romlik.







2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails