Karácsonykor nálunk az édes aprósütemények, krémes torták vannak előtérben, de az év utolsó napján, szilveszterkor inkább a sós finomságoké a főszerep. Minden évben erre az alkalomra sütök pogácsát és sajtos rudat, idén pedig bővült a kínálat ezzel a káposztás változattal is. Nagyon jól csúszik rá a pezsgő és a bor. Ha maradna belőle, másnap mikróban átmelegítve pont olyan, mintha akkor frissen sült volna ki.
Elkészítési idő: 90 perc
Káposztás hajtóka
Hozzávalók:
- 2 kg fejes káposzta
- 50 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 15 dkg margarin
- 1 cs sütőpor
- 1 egész tojás
- kevés olaj
- só
- bors
teteje lekenéséhez:
- 1 tojássárgája
- tejföl
Elkészítése:
- Először elkészítjük a tölteléket: a káposztát megreszeljük, lesózzuk, 1 óra hosszat állni hagyjuk.
- Kifacsarjuk a levétől, majd kevés olajon megdinszteljük, borssal ízesítjük.
- Hagyjuk kihűlni. A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport, a margarint elmorzsoljuk benne, a tojást és tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá.
- A tésztát folpackba csomagoljuk, fél órát állni hagyjuk, majd lisztezett deszkán 3 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. 5x10 cm-es darabokra vágjuk.
- Mindegyik tésztalapocskát megkenjük a kihűlt dinsztelt káposztával.
- A tésztalapok két szélét felhajtjuk úgy, hogy egymást fedjék, a ráhajtás alulra kerüljön.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket a tejfölös-tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám! Valahol van egy hasonló receptem, talán még a Nők Lapja Cafe-ról származik...Majd összehasonlítom, de ez már jobban tetszik!
VálaszTörlésBÚÉK!
VálaszTörlésNagyon jó recept!
Békés, boldog, Új Esztendőt kívánok !
VálaszTörlésTetszik a recepted, mentettem.
Sikeres, boldog 2012-es esztendőt kívánok, terveid valóra válásával!
VálaszTörlés