2016. december 7., szerda

Csirke Chow Mein


















A legnépszerűbb kínai étel, mely tele van friss, ropogós zöldségekkel, a kínai konyha jellegzetes fűszereivel és illatos olajaival. Minden falatban érződik az ízek harmóniája. A megkaramellizálódott zöldségek, a lédús csirke, az enyhén pirult tészta ... annyira finom, hogy nem lehet betelni vele. Gyors és könnyű az elkészítése, ízekben gazdag és azonnal evésre csábít a kontrasztos színeivel. Bármilyen más zöldséget is belerakhatunk: pl: sárgarépát, gombát, zsenge borsót, káposztát, spenótot, bamuszrügyet is. Én most azokat használtam fel ami épp itthon volt. Finom, ízletes étel, legalább egyszer érdemes kipróbálni.


Csirke Chow Mein


Hozzávalók:
4 személyre


  • 1 egész csirkemellfilé
  • 25 dkg kínai tojásos tészta ( mie vagy chow mein tészta - helyettesíthető: spagettivel vagy linguinivel)
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 1/2 sárga kaliforniai paprika
  • 2 bébi Pok Choy (kínai bordáskel - helyettesíthető fejes káposztával) 
  • 5 dkg babcsíra 
  • 2 szál újhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 3-4 g fokhagyma
  • 1 friss piros chili
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • bors
  • 1 ek kínai ötfűszer keverék
  • 1 tk kukorica keményítő

tetejére:


  • pirított szezámmag

Elkészítése

  1. A csirkemellet nagyon vékony szeletekre vágjuk,  edénybe rakjuk, meglocsoljuk 1-2 ek szójaszósszal, fűszerezzük: sóval, borssal, kínai ötfűszer keverékkel, jól összekeverjük, kicsit félrerakjuk.
  2. A fokhagymát, gyömbért megpucoljuk, lereszeljük, a chilit félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felcsíkozzuk.
  3. A zöldhagymát zöldjével együtt fél arasznyi méretűre vágjuk, felcsíkozzuk.
  4. A paprikákat kicsumázzuk, vékony csíkokra szeleteljük. 
  5. A kínai tojásos tésztát forrásban lévő vízbe dobjuk, 3-4 perc alatt "aldenté"-re főzzük, leszűrjük, kevés olajon átforgatjuk, hogy felhasználásig ne ragadjon össze. (ha más tésztából készítjük, természetesen több a főzési idő)
  6. A wokban olajat melegítünk, közben a csirkemellet megszórjuk a kukoricakeményítővel, alaposan átforgatjuk, majd a forró wokban megsütjük, kiszedjük, félretesszük.
  7. A fennmaradt olajon - ha kevés, öntünk még hozzá - a chilit, gyömbért, fokhagymát átpirítjuk, rádobjuk a paprikákat, újhagymát, pok choyt, kevergetve, rázogatva addig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak, de kissé roppanósak maradnak.
  8. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, babcsírát, meglocsoljuk szójaszósszal és szezámolajjal, majd a félretett csirkehúst is visszatesszük a wokba. 
  9. Az egészet jól összemelegítjük és kicsit lepirítjuk.
  10. Tányérra szedjük, tetejét pirított szezámmaggal meghintjük. (én még kevés újhagyma zöldjét is szórtam rá)
  11. Forrón, frissen tálaljuk.  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A komment nem tartalmazhat linket