2011. április 7., csütörtök

Magyaros laskagomba leves




Gombalevest készíteni igen változatosan lehet, ezerféle ízvilág köszön vissza, attól függően milyen gombát használunk hozzá. Szinte minden gomba jó (a gyilkos galócát azért nem ajánlanám), de különösen az erdei gombák nagyon finomak hozzá. A laska élő és kiszáradt fák törzsén terem, erőteljes, kicsit édeskés, intenzív íze miatt lassan népszerűbb, mint a csiperkegomba, könnyebben is emészthető és értékesebb a fehérje tartalma is. Szinte egész évben beszerezhető, nem drága gombafajta. Aki még nem főzött belőle levest, biztatom, hogy próbálja ki. Vásárláskor arra kell nagyon vigyázni, hogy a gomba ne legyen öreg, mert akkor a húsa már rágós és kesernyés íze van.

Elkészítési idő: 30 perc

Magyaros laskagomba leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg laskagomba
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • őrölt bors
  • 1 cs petrezselyem

rántás:

  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

  1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, karikára vágjuk.
  2. A laska kemény, vastag tönkjét eltávolítjuk és a gombát leveleire szedjük.
  3. Kevés olajon félpuhára pároljuk a répákat, majd hozzáadjuk a laskát is.
  4. Fedő alatt együtt puhítjuk tovább.
  5. Közben elkészítjük a rántást: kevés olajon lisztet pirítunk, tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, hideg vízzel felöntjük a rántást és belekeverjük a tejfölt is.
  6. Ha a gomba megpuhult felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, amikor felforrt összeforraljuk a rántással, amit hőkiegyenlítéssel keverünk a leveshez.
  7. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a levesed! Sajnos még levest gombából nem készítettem, csak pörköltnek, vagy tojásosan szoktam készíteni.Ezután majd kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Egyszer ettem és már nem is emlkszem az ízére. Szívesen megkostolnám

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!