2012. május 28., hétfő

Epres joghurttorta






A hosszú hétvégén remek idő volt, így megszavaztam magamnak egy kis pihenést a szabadban, jó levegőn, végre kiolvastam néhány könyvet. A desszert az általában jól esik egy finom ebéd után, de sütkérezni sem igen volt kedvem. Némi hűtőmustra után, a rendelkezésre álló alapanyagokból epres joghurttortát készítettem. Piskóta alapot nem sütöttem hozzá, hogy minél kalóriaszegényebb legyen. Könnyű volt, üdítő és persze látványnak sem volt utolsó.           

Elkészítési idő: 45 perc
Dermesztés: 4-5 óra

Epres joghurttorta

Hozzávalók:

  • 1 nagy pohár (500 ml) epres joghurt
  • 1 nagy pohár (400 ml) natúr görög joghurt
  • 2 dl tejszín
  • 5-6 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cs (2x20gr) zselatinpor
  • kb 80 dkg eper


díszítéshez:

  • mentalevél
  • pisztácia
  • eper


Elkészítése:

  1. A joghurtokat összeöntjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a zselatinport, belereszeljük a citrom héját, alaposan elkeverjük, megmelegítjük.
  2. Forrnia nem szabad, mert nem köt meg a zselatin, viszont fontos, hogy jól elkeveredjen a joghurttal, különben széteshet a tortánk.
  3. Langyosra hűtjük, óvatosan hozzáforgatjuk a keményre felvert tejszínt és még  kb 30 dkg összeturmixolt epret.
  4. Egy (nálam 24 cm-es) tortaforma karimáját belülről vékonyan kiolajozzuk, hozzátapasztjuk az eperszeleteket, óvatosan beleöntjük a joghurtos keveréket. 
  5. Dermedésig hűtőbe tesszük, majd feldíszítjük mentalevelekkel, a megmaradt, egészben hagyott száras eperszemekkel, megszórjuk apróra vágott pisztáciával.    







7 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! Szívem fáj érte hogy olyan messzi van nem érem el!:-) Nagyon finom lehet ehhez nem is hiányzik a piskóta!

    VálaszTörlés
  2. Hű, ilyen csodaszép fotók mosolyt csalnak az ember arcára!:-)Jó kis könnyű desszertet készítettél! Biztos nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  3. Éva, kicsit közelebb tolom a tányért, hátha úgy sikerül :))
    Erika, köszönöm, tényleg finom volt.

    VálaszTörlés
  4. Ez egy műalkotás! A felülről készült kép, egyszerűen lenyűgözött! Én is benyúlnék érte, ha lehetne. :o) Még jó, hogy nem találták fel ezt a képességet is...:o)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű lett, nagyon ügyi vagy!!Nálunk is most ezek a könnyed, főleg epres vagy citromos desszertek a nyerők.

    VálaszTörlés
  6. Elolvadok a fotóidtól (már megint:). Ráadásul nagyon finooom lehet!
    (a hétvégéd biztos kellemesen telt az olvasással:))

    VálaszTörlés
  7. Kriszti, a kövekezőből fénypostával küldök neked kóstolót.

    Sütikuckó, köszönöm, a citromos sem hangzik rosszul, ki kell próbálnom.

    Gabriella, hát nem vagyok valami nagy fotóművész, de a kép talán visza tudja adni, hogy mennyire finom volt.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!