Ez a recept már vagy 20 éve a birtokomban van. Még annak idején, pályakezdő koromban egy kedves kolléganőm adta közre a nagy érdeklődésre való tekintettel. Nyugdíjas búcsúztatóra hozta és ahogy megkóstoltuk mindenki másnap már meg is akarta sütni. A tészta ropogósságát, könnyedségét a benne lévő ecet adja. Már nagyon régen nem sütöttem, mert van
ITT egy másik jól bevált receptem, azt készítem gyakrabban, de most az ünnepre való készülődéskor a kezembe akadt ez és így ennél maradtam. A tészta lefagyasztva kb 3 hónapig eláll, így bármikor, ha egy kis sós rágcsára támad kedvünk, rögtön kéznél van az alapanyag, csak 1-2 órával sütés előtt elő kell venni, hogy kiengedjen. Füstölt sajttal is nagyon finom.
Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 8 óra
Ropogós sajtos rúd
Hozzávalók:
tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg reszelt trappista sajt
- 2 dl tejföl
- 2 ek 10%-os ecet
- 2,5 - 3 tk só
tetejére:
- 1 felvert tojás
- 10 dkg trappista sajt
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva 1 éjszakát a hűtőben állni hagyjuk.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk, derelyemetszővel tetszőleges méretű rudakra vágjuk.
- Tetejüket a felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal bőven megszórjuk.
- Sütőpapíros tepsibe téve, előmelegített sütőben 170-180°C-on kb 20-25 perc alatt szép pirosasra sütjük.
Igazán guszta, az ecettel nekem újat mondtál! :) És mivel nagyon szeretjük a sós sütiket (is), mindenképpen kipróbálós! :)
VálaszTörlésJaj, de jó kis egyszerű recept! Nekem is van egy isteni finom sajtos rúd receptem, de az 'hajtogatós" tészta... Viszem a Tiedet > persze, hogy imádom az ilyen egyszerű elkészítésű finomságokat! :)) Csodásak a képek!!!
VálaszTörlésNagyon jó fotókat készítettél erről az isteni finom sajtos rúdról!
VálaszTörlésGuszta nagyon! Csodás fotókat készítettél!
VálaszTörlésMilyen hangulatos fotók már megint. Beléjük szerettem! Meg a sajtosba is... :o)
VálaszTörlésNagyon guszta és finom lehet! Nekem egy édes sütemény receptem van abban is ecet van a tésztájában és nagyon jó !
VálaszTörlésMár másodjára (kérésre) sütöm. A házavatón nagy sikere volt :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy elkészítetted és ilyen sikere van. Köszönöm a visszajelzést!
TörlésMa megsütöttem és borzasztóan finom! Csak nagyon párolog :) Nem kérdés, milyen sajtos rudat fogok legközelebb is sütni! :) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
TörlésEz valami csodálatos recept, köszönet érte :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett.
TörlésJól néz ki és a recept sem bonyolult hétvégén kipróbálom
VálaszTörlésEcetes pogácsa receptem van, azt rétesliszből kell készíteni. Az ecetes rúdhoz milyen lisztet használsz?
VálaszTörlésTetszik a recept.
Sima BL55-ös lisztet.
TörlésNagyon finom! 😍
VálaszTörlésKedves Klári! Örülök, hogy ízlett!
Törlés