2016. október 14., péntek

Ropogós sertésfül













Lassan elérkezik a disznóvágások ideje, amikor a vidéki konyhák megtelnek a frissen töltött hurka és kolbász illatával, a sparheltban csendesen duruzsol a tűz, a tetején pedig kondérnyi töltött káposzta rotyog és a disznósajt is szépen formálódik a prés alatt. Kicsit elnosztalgiáztam ma a gyerekkori emlékeimen, mikor nagymamával kimentünk a "tetthelyre" és meghúztuk a malacka farkát, hogy szerencsénk legyen és persze a fülét is megkóstoltuk, mert olyan jó ropogós volt. A napokban láttam meg a friss rózsaszín füleket a piacon és gondoltam, hogy a szokásos módon elkészítem majd, megfőzve, jól megpaprikázva, kifagyasztva. Időközben rátaláltam Boldog Kukta Áginál itt erre a receptre és egy percig sem volt kérdéses, hogy ki fogom próbálni a főtt-sült füleket. Csak egész keveset változtattam a recepten ill. az elkészítés módján. Igazi ínyencség lett belőle. Köszönöm a receptet!  


Ropogós sertésfül

Hozzávalók:
2-3 személyre

  • 50 dkg sertésfül 
  • 1 vöröshagyma
  • pár szem egész bors

fűszerkeverék:

  • 4 tk só
  • 2 tk őrölt majoranna
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 5-6 g zúzott fokhagyma

sütéshez:

  • olaj

Elkészítése:

  1. A megtisztított, megmosott füleket bő, sós vízben feltesszük főni.
  2. Hozzáadunk 1 egész fej megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát és pár szem egész borsot, kb 30-45 perc alatt puhára főzzük.
  3. Közben elkészítjük a fűszerkeveréket, jól összekeverjük.
  4. Papírtörlőre szedve leszárítjuk a füleket, ha kicsit kihűlt felcsíkozzuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, majd beleforgatjuk a fűszerkeverékbe, a felesleget lerázzuk róla. 
  5. Bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Sütésnél vigyázzunk, mert nagyon fröcsköl!)
  6. Mikor hólyagosodni kezdenek, - néhány perc - már szedjük is ki, mert ha sokáig sütjük megkeményedik és ehetetlenné válik.
  7. Fokhagymás majonézzel vagy friss zöldségekkel, puha kenyérrel kínáljuk. 





7 megjegyzés:

  1. Ez tényleg különleges! Gyerekkoromban, amikor még voltak a családunkban disznóvágások, a füle csak a kocsonyába került, de azt én szerettem, mármint a fülét, a többi jöhetett :-) De ropogósra sütve biztos finom!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a disznótoros finomságokat, hagymás vér, hurka, kolbász, toros káposzta, disznó sajt, friss tepertő, de bevallom ezt a fülét még nem próbáltam eddig. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám ;-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon izgalmas recept! Esküszöm kipróbálom! Szuper!

    VálaszTörlés
  4. Ági, én még életemben nem halottam a fül eme elkészítési módjáról, de nagyon tetszik!:) 3. éve lesz hogy nem vágunk disznót, így már csak szép emlék, de akkor bizony kőkemény munka volt számomra. :(

    VálaszTörlés
  5. Mit gondoltok? Ugyanez disznó bőrrel is elkészíthető?

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!