Tavasz van és vele együtt megérkezett a spárga szezonja. Aki rajongója ennek a zöldségnek, az biztosan szeretni fogja ezt a szuper ízletes levest. Tejszín helyett lágy görög joghurttal készült, mely biztosítja a bársonyos textúrát, krémességet és az alacsony kalória tartalmat. Sajnos nagyon rövid ideig tart a szezonja, de addig érdemes minél gyakrabban fogyasztani kálcium, vas, folsav és értékes vitamin tartalma miatt, valamint nagyszerű rost forrás is. Finom, gazdag ízű leveske, amit én még megkoronáztam kevéske szarvasgombás olívaolajjal is, mert éppen volt itthon.
Citromos, parmezános spárgakrémleves
Hozzávalók:
- 2 köteg zöld spárga
- 2-3 dkg vaj
- 15 dkg görög joghurt
- 1 salotta hagyma (vagy vöröshagyma, de lehet póré is)
- 3-4 g fokhagyma
- 1,2 l csirkehúsleves vagy zöldségleves, esetleg víz
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 5 dkg reszelt parmezán
- só
- bors
díszítéshez:
- parmezán
- megfőözött spárgafejek
- néhány csepp olívaolaj
- snidling
Elkészítése:
- A spárgák alsó, fás részét eltávolítjuk, megmossuk, néhány szálról a zsenge fej részt levágjuk, és félretesszük a díszítéshez, a többi spárgát feldaraboljuk.
- A megolvasztott vajon megfuttatjuk a finomra vágott salotta hagymát és zúzott fokhagymát.
- Hozzáadjuk a spárgákat, felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk.
- Kis lángon, fedő alatt puhulásig főzzük.
- Közben egy kis lábasban enyhén sós-cukros vizet forralunk, megfőzzük benne a díszítéshez szánt spárgafejeket.
- Rögtön jeges vízbe rakjuk lehűlésig, így megállítjuk a főzési folyamatot, megőrizzük a szép zöld színét.
- A levest botmixerrel krémesítjük.
- Belekeverjük a joghurtot, citromlevet és reszelt parmezánt.
- Tűzre visszatéve összeforraljuk.
- Forrón tálaljuk, parmezánnal, snidlinggel megszórva, spárgafejekkel díszítve kínáljuk.
- Kevés olívaolajjal is megcsepegtethetjük és pirítóst kínálhatunk még mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!