2019. április 19., péntek

Húsvéti mandulás linzer
















Idén is elkészültek a linzerek, mert nálunk ez az ünnephez hozzátartozik. Nekem ez olyan igazi jolly joker sütemény, mert szinte minden alkalomra, eseményre elkészíthető, nem csak a jeles napok desszertje. A linzer tésztának szigorú arányai vannak, ezért annak megváltoztatásával nem érdemes kísérletezni, de az ízesítéssel vagy a formázással minden alkalommal meg tudjuk kicsit újítani ezt az örökérvényű süteményt. Hogy még ünnepibb legyen került most bele finomra darált mandula, ami nagyon jól harmonizál a pikáns csipkebogyó lekvárral. Még a téli vásárban vettem, kézműves termék. Nem csak az íze csodás, de a színe is. A linzer tészta akkor lesz igazán puha és omlós, ha néhány napot jól záródó fém dobozban pihentetjük és a tésztájába kicsi zsírt is teszünk. Még van idő megsütni, szemet gyönyörködtető látvány lesz majd a húsvéti asztalon. 


Húsvéti mandulás linzer

Hozzávalók:

tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg héj nélküli darált mandula
  • 20 dkg hideg(!) vaj (nálam 17 dkg vaj + 3 dkg sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

töltéshez:

  • lekvár (nálam most csipkebogyó)

tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, cukrokat, darált mandulát, felkockázott hideg vajat, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, reszelt citromhéjat és szintén gyorsan sima tésztává gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, tetszőleges kiszúrókkal kiszaggatjuk úgy, hogy azonos számú legyen az alja és a mintával kiszúrt teteje.
  5. A linzereket szilikonos sütőpapírral kibélel tepsibe tesszük.
  6. 180°-ra előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt (sütőfüggő!) szép világosra sütjük. 
  7. Akkor jó, ha már éppen picit színesedni kezd a tészta, de nem barna!
  8. Ha a linzerek megsültek kicsit pihenni hagyjuk a tepsiben, mert melegen törékenyek, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
  9. A tetejére kerülő linzereket megporcukrozzuk, az alsó részeket megkenjük lekvárral, majd a két tésztát összeragasztjuk.   




4 megjegyzés:

  1. De aranyosak lettek! Ezek mellett biztos jól telik majd az ünnep :-) Ezért én is boldog húsvétot kívánok Neked és családodnak!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nea, azt megkérdezhetem, honnan vannak ezek a gyönyörű húsvéti kiszúrók?? Köszi, Zsanett

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zsanett!

    Még évekkel ezelőtt vettem az Ázsia Bt-nél. (Csarnok tér 5) Van webáruházuk is. Már most érdemes húsvétra nézelődni, mwert hamar lefogy a készlet.
    Sok sikert!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!