Évek óta készítem már húsvétra Aleda sajttekercsét, de eddig még nem került fel a blogra, mert soha nem volt időm lefotózni. Igaz most is sietve kattintottam róla néhány képet, de végre közzétehetem. Hozzávalóiban visszaköszönnek az ünnep hagyományos ízei: sonka, tojás, sajt. Tényleg egyszerű az elkészítése, nem kell vagyonokat kifizetni érte a boltban, és nem is túl munkaigényes, nekem talán bő fél óra volt. Reggelire fogyasztottuk ropogós pirítóssal és rengeteg friss primőrrel. Hidegtálakon is remekül mutat, előző nap is elkészíthető. Garantáltan a család és a vendégek kedvence lesz, imádni fogják. Alább egy kis videós segítséget is mellékelek. Sok sikert hozzá!
Sonkás-tojásos sajttekercs
Hozzávalók:
- 12 szelet trappista (vagy más kemény) sajt
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg sajtkrém (nálam Philadelphia, de lehet tömlős is)
- 10 dkg puha vaj
- 9-12 szelet gépsonka
- 5 főtt tojás
- 1 kk mustár
- petrezselyem (nálam snidling)
- só
- őrölt (fehér)bors
Elkészítése:
- A tojásokat keményre főzzük, hűlni hagyjuk.
- A sütőtepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük, ecsettel vékonyan beolajozzuk, hogy a sajt ne ragadjon rá.
- A sajtszeleteket sorban úgy rakjuk a tepsibe, hogy kicsit fedjék egymást.
- Meghintjük a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe toljuk, épp hogy kissé megolvadjon.
- Míg egy kicsit hűl, a tojást kettévágjuk, sárgáját külön tálkába tesszük, fehérjét apróra vágjuk, összekeverjük a sajtkrémmel és a petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, rákenjük a sajtra.
- Befedjük a sonkaszeletekkel.
- A tojássárgákat kikeverjük a puha vajjal, mustárral, sóval, borssal, rákenjük a sonkára.
- Szorosan feltekerjük, fóliába csomagolva betesszük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Tetejét friss zöldségekkel megdíszíthetjük.
- Tálaláskor éles késsel szeleteljük.
Finom reggelitek volt! Nagyon guszta ez a tekercs, és fincsi is lehetett a sok zöldségfélével .-)
VálaszTörlés