2019. április 22., hétfő

Mascarponés, tojáslikőrös torta
















A répatorta kötelező darabja náluk a húsvétnak, de most szerettem volna mellé egy olyan tortát is sütni, ami igazán megkoronázza az ünnepet. Így esett a választásom erre a mascarponés, tojáslikőrös változatra. Mivel házi tojáslikőrt is készítek minden évben - ami egyébként a blog egyik legnépszerűbb receptje - valahogy adta magát az ötlet, hogy ez a hozzávaló mindenképpen legyen a tortában, mert a tojáslikőrt nem csak inni érdemes, de pudingba, desszertbe tenni, fagylaltra csorgatni is remek ötlet. Egy könnyed, lágy ízű, nem túl édes sütiköltemény lett belőle, ami nem terheli tovább a füstölt sonkától amúgy is elnehezült gyomrot. A tortát a nemrég sütött mandulás linzerből kiszúrt nyuszi figurákkal és pasztell színű apró csokitojáskákkal díszítettem, tejszínhabkoronát most nem kapott, azt már kicsit soknak találtam volna. Szerintem jól sikerült, mind ízében, mind látványában, méltó helyet foglalt el az ünnepi asztalon.   


Mascarponés, tojáslikőrös torta

Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához, 3-3 tojásból megsütve a piskóta

piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 csapott ek cukor
  • 6 púpos ek liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek olaj

krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl (házi) tojáslikőr
  • 5-6 dkg cukor (vagy ízlés szerint lehet több is)
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 3 cs expressz zselatinfix (helyettesíthető zselatinlappal vagy porral is)

tetejére:


Elkészítése:

  1. A piskóta hozzávalóit megfelezzük és külön-külön, 3-3 tojásból megsütjük a piskótákat.
  2. Ha van 2 db 18 cm-es tortaformánk, akkor egyszerre sütjük, ha nincs, akkor egymás után.
  3. Kicsit időigényesebb, mintha egyben sütnénk és úgy vágnánk lapjaira a tésztát, de így szebben összeállítható a torta.
  4. Aki szeretné természetesen egyben is megsütheti, de akkor nagyobb tortaformát válasszon hozzá, mert a 18 cm-esbe nem fér bele a 6 tojásos tészta.
  5. A piskóta elkészítéséről leírás ITT található.
  6. Amíg a piskóta sül elkészítjük a krémet: a mascarponét habosra kikeverjük, hozzáöntjük a tojáslikőrt, jól összekeverjük.
  7. Hozzáadjuk a zselatinfixet, robotgéppel átkeverjük.
  8. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  9. A tejszínhabot felverjük a cukorral, vaníliás cukorral, összekeverjük a krémmel. 
  10. A kihűlt piskótákat kettévágjuk, laponként megtöltjük a krémmel, majd a tetejét, oldalát is bevonjuk vele.
  11. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  12. Közvetlen tálalás előtt díszítjük.

.



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a tortád, és ahogy olvasom, az íze is remek lehetett :-) Főleg a házi likőrrel nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!