2019. november 14., csütörtök

Petrezselymes sajtos rúd













A sajtos rúd általában minden családi összejövetel nélkülözhetetlen és közkedvelt sós rágcsája. Gyors, finom és olcsó kínálnivaló, tökéletes kiegészítője partiknak is. Van olyan receptem, amit csak össze kell gyúrni és már süthető is, de ez most egy kicsit időigényesebb, kelesztett változat. Lila Füge (Havas Dóra) receptje, és azért tetszett meg, mert a tésztájába friss, aromás petrezselyem kerül, illetve nagyon vékonyra van nyújtva, amitől jó ropogóssá is válik. Pici zsírt is raktam bele, hogy ne csak ropogós, de jó omlós is legyen. Én rengeteg sajttal a tetején szeretem, amiből most kétféle is került rá, de szerintem még egy kis füstölt sajt sem rontotta volna el az ízét, ha van itthon. Langymelegen egy pohárka hideg tejjel isteni volt. Ha marad belőle, zárható fém dobozban napokig eláll.

Petrezselymes sajtos rúd

Hozzávalók:
kb 80 darabhoz

tészta:


  • 35 dkg liszt
  • 1 tk só (nálam 1,5 tk)
  • 1 tk cukor
  • 10 dkg vaj (nálam 8 dkg vaj + 2 dkg zsír)
  • 5 dkg reszelt sajt (nálam gouda + trappista, vegyesen)
  • 2 tojás
  • 1 tasak (7 gr) porélesztő 
  • 0,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 ek finomra aprított petrezselyem

kenéshez:


  • 1 felvert tojás

tetejére:

  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, sót, cukrot.
  2. Gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a reszelt sajtot, összekeverjük.
  3. Egy másik edényben felverjük a tojást.
  4. A porélesztőt elkeverjük a langyos tejben, kicsit félretesszük, majd a tojást hozzáadva, azzal is kikeverjük.
  5. A lisztes keverékhez adjuk a finomra aprított petrezselyemmel együtt és ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
  6. Letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  8. A tésztát kicsit átgyúrjuk, megfelezzük.
  9. Szilikonos sütőpapírból 2 darab akkora méretű lapot vágunk, amekkora a sütőtepsink.
  10. A két sütőpapír között vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát, sütőpapírostól óvatosan átemeljük a tepsibe, széleket egyenesre vágjuk, pizzavágóval felcsíkozzuk.
  11. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
  12. Kb 18-20 perc alatt (sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
  13. A második adagot is elkészítjük.
  


1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, szinte érezni lehet hogy milyen finomak s ropogósak 😊

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!