2020. július 28., kedd

Bruschetta variációk



Az elmúlt napokban olaszos ízvilágú ételeket készítettem és most is folytatom a sort. A hőségben csak könnyed, vitamindús fogásokat kívánunk, a nehezebb, fajsúlyosabb ételek jól fognak esni majd a télen. Egyébként is nagyon kedvelem az olasz konyhát, hihetetlen, hogy néhány, de minőségi alapanyagból mit ki tudnak hozni. Többször készítettem már idén is bruschettát, de eddig még nem került fel a blogra, így pótolván a hiányt mindjárt hoztam a klasszikus mellett még 3 féle izgalmas változatot. Én a bruschettához szívesebben használok koktél vagy cseresznye paradicsomot, mert ezek édesebbek, lédúsak, zamatosak, ami fontos ennél az ételnél. Mindegyik alapja a sütőben megpirított, előtte fokhagymával bedörzsölt és kevés olívaolajjal meglocsolt ciabatta. Használhatunk bagettet vagy valamilyen rusztikus kenyeret is hozzá. Ha szép aranyszínűre sült (200°C, kb 10-12 perc) hagyjuk 5 percig hűlni, mégegyszer átdörzsölhetjük a fokhagymával és jöhet rá a rakomány, aminek csak a képzeletünk szab határt. Isteni, ahogy a ropogós pirítós magába szívja az aromákat, ízeket, a sok szín és illat pedig rögtön rabul ejti az érzékszerveinket. Nyári időszakban egyszerűen vétek kihagyni ezt a nagy olasz klasszikust. Ha van épp otthon egy üveg chianti, azt még érdemes kibontani hozzá.   

Klasszikus

Hozzávalók:

  • 3-4 paradicsom vagy 25 dkg koktélparadicsom
  • 2 g fokhagyma
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek olívaolaj
  • bors
  • néhány levél friss bazsalikom

Elkészítése:

  1. A paradicsomot felkockázzuk, koktél paradicsom esetén felezzük, negyedeljük.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, balzsamecetet, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk.
  3. Néhány percig állni hagyjuk, míg a paradicsom levet enged.
  4. A pirítósra teszünk néhány evőkanállal a paradicsom levéből, majd ráhalmozzuk a paradicsomot.
  5. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, apróra vágott bazsalikomlevéllel meghintve kínáljuk.


Caprese

Hozzávalók:

  • 3-4 érett, édes paradicsom
  • 2 cs mozzarella
  • frissen őrölt bors
  • friss bazsalikomlevél
  • balzsamecet krém

Elkészítése:

  1. A ciabattát bedörzsöljük fokhagymával, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sütőbe tesszük.
  2. Mikor kicsit már megpirult, rárakjuk a felszeletelt mozzarellát, olvadásig visszatoljuk a sütőbe.
  3. Az olvadt sajtra rárakjuk a paradicsomkarikákat, sózzuk, borsozzuk, balzsamecet krémmel meglocsoljuk, bazsalikomlevéllel meghintve kínáljuk. 



Fetás-olajbogyós

Hozzávalók:

  • 2-3 érett, édes paradicsom vagy 10 dkg koktélparadicsom
  • 10-10 dkg zöld és fekete magozott olajbogyó
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 2 ek olajban eltett aszalt paradicsom
  • 5 dkg feta

Elkészítése:

  1. Az aszalt paradicsomot kevés saját olajával késes robotgépben pépesítjük.
  2. Az olajbogyókat félbe vagy karikákra vágjuk.
  3. Lilahagymát felszeleteljük. 
  4. A paradicsomot felkockázzuk, koktél paradicsom esetén felezzük, negyedeljük.
  5. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, balzsamecetet, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk.
  6. Néhány percig állni hagyjuk, míg a paradicsom levet enged.
  7. A pirítóst megkenjük az aszalt paradicsommal, ráhalmozzuk az olajbogyót és a fűszeres paradicsomot, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk lilahagymával.


Krémsajtos-pesztós

Hozzávalók:

  • 8 koktélparadicsom
  • 4 ek tejszínes krémsajt
  • 3 ek bazsalikom pesztó
  • 2 tk olívaolaj
  • 2 ek napraforgómag
  • friss bazsalikomlevél

Elkészítése:

  1. A napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük.
  2. A paradicsomot félbevágjuk, kevés olívaolajon puhulásig sütjük.
  3. A pirítóst megkenjük krémsajttal, a krémsajtra rákenjük a pesztót, ráhalmozunk néhány szem sült paradicsomot, meghintjük pirított napraforgómaggal és friss bazsalikomlevéllel. 


2 megjegyzés:

  1. De jól néz ki mindegyik! Nem is tudnék választani belőlük 😁
    Olyan jó délvidéki hangulatot árasztanak a képeid, mintha egy tengerparti étterem étlapján szerepelnének 🍅

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!