Az elmúlt napokban olaszos ízvilágú ételeket készítettem és most is folytatom a sort. A hőségben csak könnyed, vitamindús fogásokat kívánunk, a nehezebb, fajsúlyosabb ételek jól fognak esni majd a télen. Egyébként is nagyon kedvelem az olasz konyhát, hihetetlen, hogy néhány, de minőségi alapanyagból mit ki tudnak hozni. Többször készítettem már idén is bruschettát, de eddig még nem került fel a blogra, így pótolván a hiányt mindjárt hoztam a klasszikus mellett még 3 féle izgalmas változatot. Én a bruschettához szívesebben használok koktél vagy cseresznye paradicsomot, mert ezek édesebbek, lédúsak, zamatosak, ami fontos ennél az ételnél. Mindegyik alapja a sütőben megpirított, előtte fokhagymával bedörzsölt és kevés olívaolajjal meglocsolt ciabatta. Használhatunk bagettet vagy valamilyen rusztikus kenyeret is hozzá. Ha szép aranyszínűre sült (200°C, kb 10-12 perc) hagyjuk 5 percig hűlni, mégegyszer átdörzsölhetjük a fokhagymával és jöhet rá a rakomány, aminek csak a képzeletünk szab határt. Isteni, ahogy a ropogós pirítós magába szívja az aromákat, ízeket, a sok szín és illat pedig rögtön rabul ejti az érzékszerveinket. Nyári időszakban egyszerűen vétek kihagyni ezt a nagy olasz klasszikust. Ha van épp otthon egy üveg chianti, azt még érdemes kibontani hozzá.
Klasszikus
Hozzávalók:
- 3-4 paradicsom vagy 25 dkg koktélparadicsom
- 2 g fokhagyma
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
- néhány levél friss bazsalikom
Elkészítése:
- A paradicsomot felkockázzuk, koktél paradicsom esetén felezzük, negyedeljük.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, balzsamecetet, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk.
- Néhány percig állni hagyjuk, míg a paradicsom levet enged.
- A pirítósra teszünk néhány evőkanállal a paradicsom levéből, majd ráhalmozzuk a paradicsomot.
- Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, apróra vágott bazsalikomlevéllel meghintve kínáljuk.
Caprese
Hozzávalók:
- 3-4 érett, édes paradicsom
- 2 cs mozzarella
- só
- frissen őrölt bors
- friss bazsalikomlevél
- balzsamecet krém
Elkészítése:
- A ciabattát bedörzsöljük fokhagymával, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sütőbe tesszük.
- Mikor kicsit már megpirult, rárakjuk a felszeletelt mozzarellát, olvadásig visszatoljuk a sütőbe.
- Az olvadt sajtra rárakjuk a paradicsomkarikákat, sózzuk, borsozzuk, balzsamecet krémmel meglocsoljuk, bazsalikomlevéllel meghintve kínáljuk.
Fetás-olajbogyós
Hozzávalók:
- 2-3 érett, édes paradicsom vagy 10 dkg koktélparadicsom
- 10-10 dkg zöld és fekete magozott olajbogyó
- 1/2 fej lilahagyma
- 2 ek olajban eltett aszalt paradicsom
- 5 dkg feta
Elkészítése:
- Az aszalt paradicsomot kevés saját olajával késes robotgépben pépesítjük.
- Az olajbogyókat félbe vagy karikákra vágjuk.
- Lilahagymát felszeleteljük.
- A paradicsomot felkockázzuk, koktél paradicsom esetén felezzük, negyedeljük.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, balzsamecetet, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk.
- Néhány percig állni hagyjuk, míg a paradicsom levet enged.
- A pirítóst megkenjük az aszalt paradicsommal, ráhalmozzuk az olajbogyót és a fűszeres paradicsomot, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk lilahagymával.
Hozzávalók:
- 8 koktélparadicsom
- 4 ek tejszínes krémsajt
- 3 ek bazsalikom pesztó
- 2 tk olívaolaj
- 2 ek napraforgómag
- friss bazsalikomlevél
Elkészítése:
- A napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük.
- A paradicsomot félbevágjuk, kevés olívaolajon puhulásig sütjük.
- A pirítóst megkenjük krémsajttal, a krémsajtra rákenjük a pesztót, ráhalmozunk néhány szem sült paradicsomot, meghintjük pirított napraforgómaggal és friss bazsalikomlevéllel.
De jól néz ki mindegyik! Nem is tudnék választani belőlük 😁
VálaszTörlésOlyan jó délvidéki hangulatot árasztanak a képeid, mintha egy tengerparti étterem étlapján szerepelnének 🍅
Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen!
Törlés