2020. július 11., szombat

Csirkés fajita












Egy elképesztően finom mexikói étel, igaz be kellett hozzá ebben a hőségben kapcsolnom a sütőt, de cserébe nagyon hamar elkészült és egyetlen tepsi is elég volt, hogy beledobáljam a hozzávalókat. Tele van színekkel és ízekkel, ropogós zöldségekkel, fűszeres, szaftos, omlós csirkével, citrusos ízvilággal. Gyors és könnyű ebéd vagy vacsora, de kerti-partikra is jó választás lehet. 

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • fajita fűszerkeverék (házilag is elkészíthetjük, lsd lejjebb) 
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 nagyobb kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld)
  • 1 lilahagyma

salsa:

  • 20 dkg koktélparadicsom  
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1/2 chilipaprika (vagy ízlés szerint)
  • 1 ek olívaolaj
  • korianderzöld (nálam petrezselyem)
  • bors

guacamole:

  • 2 érett avokádó
  • 1 evőkanálnyi a salsából
  • 1/2 lime leve

valamint:

  • 8 db tortillalap
  • tejföl
  • salátakeverék vagy jégsaláta
  • koriander (nálam petrezselyem)


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A csirkehúst felcsíkozzuk, megszórjuk a fajita fűszerkeverékkel, kevés olívaolajjal összekeverjük, kicsit félretessszük pácolódni. (ha van időnk, néhány órát is állhat.)
  3. A kaliforniai paprikákat kicsumázzuk, felcsíkozzuk.
  4. A lilahagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk.
  5. A zöldségeket beleszórjuk a tepsibe, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal jól átkeverjük. 
  6. Hozzáadjuk a húst is, a forró sütőbe tolva kb 20-30 perc alatt megsütjük, néha átkevergetjük.
  7. Közben elkészítjük a salsát: késes aprítóba dobjuk a hozzávalókat, kicsit darabosra hagyva lezúzzuk.
  8. A guacamoléhoz félbevágjuk az avokádót, magját kiszedjük, húsát egy tálkába tesszük. 
  9. Hozzáadunk egy evőkanálnyi salsát, sózzuk, lime levével meglocsoljuk, villával darabosra összetörjük. 
  10. A tortillalapokat száraz serpenyőben átmelegtíjük, gazdagon megkenjük a guacamoléval, ráhalmozzuk a zöldséges csirkét, rátesszük a salsát, salátát, tejfölt, meghintjük felaprított korianderrel és meglocsoljuk a lime levével.

TIPP:

Fajita fűszerkeverék házilag:  

1 tk pirospaprika + 1/4 -1/2 tk cayenne paprika + 1 tk őrölt római kömény + 1 tk őrölt oregánó + 1/2 tk fokhagymapor + 1/4 tk őrölt feketebors + 1/2 tk só



2 megjegyzés:

  1. De finom különlegességet készítettél, el tudom képzelni, hogy milyen finom volt, pláne ha a szabadban lehet elfogyasztani! 😊
    Nagyon jók a képeid, mint mindig! Tele ízekkel, színekkel 😊😊 Nagyon szeretem nézni őket....

    VálaszTörlés
  2. Katalin, köszönöm, remélem még szebb képeket fogok majd készíteni, ezek már az új "munkatárssal" készültek.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!